”Glömde berätta beslutet för mig”

Hysén trodde att han fick åka

FOTBOLL

Tobias Hysén har under dagen tillsammans med IFK Göteborg rett ut vad som hänt i årets fotbollssoppa kring det svenska landslaget.

Hysén är frisk och kan åka med på landslagsturnén men IFK har valt att stoppa honom.

– De tog beslutet för fyra veckor sedan men problemet var bara att de glömde att berätta det för mig, säger Hysén till Sportbladet.

Tobias Hysén och IFK Göteborg har under dagens möten rett ut händelserna som ledde till årets soppa i svensk landslagsfotboll. Förbundskapten Erik Hamrén fick först informationen av klubben att Hysén opererats och inte var tillgänglig samtidigt som Hysén sa att han kunde spela.

”Tog beslutet för fyra veckor sedan”

– Det som hände var att när jag började rehab-träna så fick jag höra att det inte skulle vara några problem utan att vi jobbar mot att jag ska åka med landslaget. Men sedan tog de ett gemensamt beslut för fyra veckor sedan att jag skulle stanna hemma och få en ordentlig försäsong istället. Problemet var bara att ingen har berättat det för mig, säger Hysén.

”Efter det var kaoset igång”

Erik Hamrén hade alltså fått delvis rätt information av IFK Göteborg, att Hysén inte får åka med. Problemet var att förbundskaptenen samtidigt felinformerades om att 27-åringen var nyopererad och det största misstaget att anfallaren själv aldrig informerades av IFK om klubbens beslut att stoppa honom.

– På något vänster fick de med att jag skulle opererat mig. Sedan kommer truppen och jag blir förvånad och besviken att jag inte är med. Ännu mer så när du berättar för mig att de tror att jag har opererat mig.

”Rehn trodde att alla visste”

Anfallaren berättade då för Sportbladet att han inte alls opererat sig utan var tillgänglig.

– Jag pratade med Erik samma kväll och förklarade att det Blåvitt sagt till honom inte stämmer utan att jag hört att jag får åka med. Men jag sa att jag skulle ringa Stefan Rehn (tränare i IFK) för säkerhets skull. Då sa Stefan att de inte vill att jag sa åka. Då frågar jag varför jag inte fått reda på det och får svaret att ”det trodde jag alla visste”.

”Hade åkt om jag fått bestämma”

Så du är fysiskt redo?

– Ja, jag kommer att vara frisk när turnén är. Hade jag fått bestämma själv hade jag åkt. Men jag förstår också deras synpunkt och att det kan vara bra för mig att stanna hemma och köra en ordentlig försäsong. Problemet var att jag inte visste vad som gällde och därför började ifrågasätta när jag inte kom med.

Hysén ska under kvällen ringa Erik Hamrén och förklara missförståndet.

– Erik har fått en massa skit även fast han inte hade med det att göra. Jag ska prata med honom om att felet ligger hos IFK och jag hoppas att vi kan lägga det här bakom oss nu och gå vidare.

IFK Göteborgs läkare Jon Karlsson säger att han inte kan förklara hur informationen har kunnat passera Hysén.

– Jag kan inte svara på det. Från min sida har det här upplägget alltid gällt. Men jag har inte sagt det till Tobias varje dag och de har ju haft semester och så nu. Men jag kan inte svara på hur han inte kan ha fått reda på det, säger Karlsson.