Han fortsätter – trots kritiken

Lagrell, 69, ställer upp för omval: ”För mig är det här en livsstil”

Det har stormat kring Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell under 2009. Men själv vill han fortsätta, och han får stöd av tre styrelseledamöter i en debattartikel.
FOTBOLL

Trots kritiken under 2009:

Lars-Åke Lagrell har meddelat valberedningen att han ställer upp för omval 2010.

– Och ännu så länge finns inga andra kandidater, säger valberedningens ordförande Börje Sandgren.

Mycket talar alltså för att Lagrell sitter kvar som ordförande även 2010 men kandidater kan föras fram till 15 februari, enligt Börje Sandgren.

Om inget händer fram till dess klubbas Lagrell som ordförande ytterligare ett år vid Svenska Fotbollförbundets årsmöte till våren.

Lagrell fyller 70 i januari men riskerar inte att falla för 70-årsstrecket som vissa föreningar och internationella fotbollsförbund har.

– Rent juridiskt är det problematiskt att sätta åldersgränser, det kan vara en form av diskriminering. I SFF kan man sitta så länge man blir omvald och gör ett bra jobb, säger Börje Sandgren.

”Jag älskar förbundet”

Lars-Åke Lagrell tycker det vore dumt att en fullt frisk person ska falla för en åldersgräns.

– Som pensionär kan jag jobba gratis på heltid för förbundet.

– Jag står på omval varje år, för mig är det här en livsstil, jag jobbar jämt och jag älskar Svenska Fotbollförbundet. Den dag man vill byta ut mig eller om jag skulle bli sjuk är det inte heller någon dramatik, då är jag beredd att hjälpa till att matcha in efterträdaren,

säger Lagrell.

Het debatt

Så sent som i helgen publicerades en debattartikel på förbundets egen hem-

sida som i stora delar var ett försvarstal för Lars-Åke Lagrell, undertecknat av styrelseledamöterna Jörgen Eriksson, Annelie Larsson och Gillis Persson: ”På sina håll har nu ett antal lobbyister, journalister – gjort fotbollens olika arbetsuppgifter till en personfråga: genom att skjuta in sig på Lars-Åke Lagrell som ordförande (...) Relevant kritik är nödvändig men när vår fina fotbollsverksamhet dras i smutsen på lösa grunder kan vi inte tiga”, skriver trion.

Lagrell håller dock inte med om att han varit särskilt ansatt under 2009:

– Jag tycker inte att jag varit så kritiserad, säger han.

FAKTA

SÅ HAR HAN IFRÅGASATTS UNDER 2009

”Det behövs en ny ledare”

Johan Esk, sportkrönikör på Dagens Nyheter, vill att Lars-Åke Lagrell avgår.

– Lagrell har suttit en evighet. 18 år. Det behövs en ny ledare som blåser in ny luft och ser saker på nytt sätt. I alla andra organisationer vore det en självklar åsikt.

Retar upp svenska fans

Lars-Åke Lagrell vill efter kaoset på Gamla Ullevi flytta SM-pokalceremonin till Fotbollsgalan – och kritiserades hårt av supporter-sajten svenskafans.com.

Sågad – av sin egen vän

Under Hamrén-karusellen fick Lagrell hård kritik av sin gamle vän, MFF-ordföranden Bengt Madsen:

– Jag hade blivit oerhört förvånad och besviken om ett förbund kontaktat en MFF-tränare under kontrakt utan att fråga oss först – så som har skett med Erik Hamrén i Rosenborg. Nu med facit i hand känner jag inte igen hur hela frågan har hanterats. Så jobbade vi inte tidigare i förbundsstyrelsen.