Den svenska VM-läxan: Lära sig av stjärnorna

”Vi ska finna guldkornen”

Svenske spionen Göran Göransson ska studera stjärnorna i VM.
FOTBOLL

Svensk anfallsfotboll ska förbättras med hjälp av stjärnor som Messi och Torres.

Fyra spioner har uppdraget att på plats kartlägga VM-lagen och hitta detaljer som ska appliceras på både landslag och klubbfotboll.

– Vi ska hämta inspiration från den stora showen, säger Håkan Ericson, utbildningsansvarig på Fotbollförbundet.

När världens största fotbollsfest drar igång om tio dagar ligger den svenska förbundskaptenen Erik Hamrén på en sedan länge bokad solstol och hans landslagsspelarna roar sig på sina semesterorter.

Men svenska landslaget och svensk klubbfotboll kommer att få initierad information från mästerskapet.

’Fokus på anfallsspelet’

Svenska fotbollförbundet skickar fyra spioner med ett konkret uppdrag: kartlägga anfallstrenderna i världsfotbollen.

– Vi får rapporter om hur lagen spelar i stort, det kommer alltid från Uefa och Fifa, nu vill vi hitta något spännande för svensk fotboll, säger Håkan Ericson.

Han är ansvarig för tränarutbildningen på Svenska fotbollförbundet och en av Hamréns extratränare/motståndarspioner. Precis som Göran Göransson, som också åker till Sydafrika.

– Tidigare har vi tittat på mästerskapen mer allmänt, nu blir det fokus på anfallsspelet. Varifrån slås den sista passningen före mål? Kommer den oftast från kant eller centralt? Hur görs avsluten? Det är uppgifter som vi ska ta med oss hem, säger Göran Göransson.

Ska utveckla utbildningen

Underlaget kommer sammanställas till oktober och sedan appliceras på den svenska tränar- och spelarutbildningen.

– Det ska användas för att utveckla utbildningen. Vi ska finna guldkornen och försöka överföra dem till den svenska modellen, säger Håkan Ericson.

Både han, Göran Göransson och U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson, som är med på resan, jobbar i direkt anslutning till svenska

A-landslaget.

Kommer era uppgifter även påverka landslaget?

– Visst. Det vore förvånande om vi inte finner något som vore av intresse, säger Håkan Ericson.

’Viktigt med egen filosofi’

Erik Hamrén, ny förbundskapten, är öppen för influenser från VM-lagen och uppgifterna från spionresan kommer att tas i beaktning av landslagsledningen.

– Det är alltid spännande med saker som kan lära oss något nytt. Jag försöker hålla ögon och öron öppna, men det är viktigt att ha en egen filosofi om hur man ska spela fotboll. Då kan man ta till sig det man vill och lägga bort det man inte vill ha, säger Erik Hamrén.

ARTIKELN HANDLAR OM