”Har nog alltid varit så dum i huvudet”

Wernbloom har axlat rollen som landslagets nya citatmaskin

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

MINSK. Han har tagit över rollen som citatmaskin efter ­Erik Edman och Mikael Nilsson.

Men på träningarna med landslaget ligger Pontus Wernbloom lågt.

– Om någon står och petar sig i näsan på träningarna hemma kan man bli förbannad, men jag skulle aldrig tackla på en landslagsträning, säger mittfältaren.

Pontus Wernbloom står på Kirovagatan i Minsk. Det är ungefär så nära han kommer den vitryska vardagen under det dryga dygnet i landet. Spelarna ska inte röra sig ute på stan, men om de fått chansen skulle de bara upptäckt att öststatsbubblan spruckit.

Den 23-årige mittfältaren är dock nöjd med att hasa omkring i tofflor i hotellkorridorerna.

– Det är jättekul att vara här. De gamla i laget är hur sköna som helst. De ställer höga krav och är sjukt nyttiga för oss yngre. Alla hänger med alla, det är inga grupperingar. Alla lallar bara runt, säger Pontus Wernbloom.

Spelar från start

Han har en bra match mot Bosnien–Hercegovina med sig i bagaget och spelar i dag från start igen, nu med Marcus Lantz bredvid sig.

Förbundskapten Erik Hamrén uppskattar Wernblooms vinnarskalle och attityd, men Pontus själv vägrar kalla det för ett genombrott:

– Nej, då får man göra fler matcher. Jag är ganska nöjd med min förra match, men det krävs fler. Det var samma i Blåvitt, jag gjorde två, tre matcher sen var jag dålig. Det var först efter 15 matcher jag kände mig som en allsvensk spelare.

Pontus Wernbloom lämnade IFK Göteborg förra året för holländska AZ Alkmaar. Hösten var tung, men i vår har han fått mycket speltid.

– Den har betytt mycket, de började acceptera hur jag spelar också. Den förra tränaren gillade ­inte det så mycket.

”Fredagspsykopaten”

Får du grisa på under träningarna?

– Ja, men tränaren har stoppat mig ett par gånger. Jag och bästa polaren (Niklas Moisander) rök ihop på några träningar och tränaren tyckte det var för mycket ibland. Men oftast garvar han.

Det är finsk sisu och Kungälvsnerv alltså?

– Ja, han är väldigt mycket sisu. Jag brukar kalla honom för fredagspsykopaten. Dagen före match ska man inte gå nära honom, då slår det slint.

”Är bara mig själv”

Vem trycker du till i landslaget?

– Här är det mycket lugnare. Hemma på träningarna blir man förbannad ibland, men här gör ­alla sitt. Men man ska inte tackla på träningarna med landslaget, det händer hemma om någon står och latar sig, men här kommer jag aldrig att tackla.

Erik Edman och Mikael Nilsson har lämnat landslaget. De levererade också sköna citat. Känns som att du tagit den rollen lite?

– Äh. Jag är bara mig själv, annars får jag nog stryk hemma...

Men du drar uppmärksamhet till dig med din personlighet?

– Jag har nog alltid varit så dum i huvudet... jag är en bonnpojk. Jag lägger inte vikt i vad folk tänker, jag skiter fullständigt i vad andra tycker. Jag är nog samma person som jag alltid varit.

Så det här året med massa miljoner kronor på kontot har inte påverkat dig?

– Nej, inte mer än att man kan äta godare mat. Det är klart att man kan göra lite roligare saker, men pengar gör en inte lycklig. Sen är det skönt att, som många andra, slippa tänka på att man måste spara pengar till semestern. Det är något som varenda människa skulle vilja kunna, så man får vara väldigt ödjmuk.

Är det något speciellt uttalande som du minns?

– Jag kommer ihåg min första intervju när vi spelade mot Kalmar. Någon frågade hur det kändes och jag svarade ”mysigt”. Är man helt dum i huvudet heller? Jag har tänkt att vad sjutton sa jag där.

Något du ångrat?

– Det där med Balotelli, då blev det en jäkla tumult. Alla såg att han inte sparkade av mig benet. Det är ingen som bryr sig att italienare filmar hela matchen, men det var tråkigt att det blir så jäkla stort när man säger som det är själv. Det kanske jag inte skulle sagt, men man kan nog inte ångra att man var ärlig.

Ska gifta sig i sommar

På tal om att snacka, du ska snart säga JA! Efter landskamperna väntar bröllop, du ska gifta dig med din Nina. Börjar du blir nervös?

– Nä, jag är rätt cool, jag tror att tjejen är rätt nervös. Men det börjar ordna upp sig, jag tror vi är klara med det mesta. Eller tror det är hon som har koll. Och det är henne alla kommer att kolla på, vilken klänning hon har och så. Fast mamma kommer nog kolla på mig...