Spelarna: Vi klarar oss utan Zlatan

Unik enkät med svenska fotbollslandslaget

1 av 2 | Foto: Andreas Hillergren
FOTBOLL

MINSK. Önskemålet är givet: återvänd till landslaget Zlatan Ibrahimovic.

Men 69 procent av de 16 landslagsspelare Sportbladet tillfrågat anser att Sverige fixar EM-kvalet även utan den stora anfallsstjärnan.

– Det är en mycket bra spelare, men vi klarar oss utan honom, säger målvakten Andreas Isaksson.

I natt flög det svenska landslaget hem i sitt chartrade plan som väntade på Minsk flygplats.

När förbundskapten Erik Hamrén hoppade in i spelarbussen gjorde han det med ett gäng spelare som tagit sin andra seger på fem dagar (1–0 mot Vitryssland).

Nu väntar ledighet – och ett viktigt uppdrag för Erik Hamrén. Han ska i sommar ha kontakt och träffa Zlatan Ibrahimovic för att tala om Barcelonaspelarens motivation till att vara med i höstens EM-kval.

”Passar Zlatan”

Sportbladet har under den pågående samlingen frågat 16 landslagsspelare om hur beroende och avgörande de tror att Zlatan Ibrahimovics deltagande är för kvalresultatet. Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att alla spelare vill ha Zlatan Ibrahimovic tillbaka.

– Erik (Hamrén) har en spelidé som vi håller på att jobba ihop, det är ett system som passar Zlatan bra. Klart att laget kommer att lyftas enormt, säger Daniel Majstorovic.

– Vi kan lyckas i kvalet även utan Zlatan, men det blir naturligtvis lättare om han är med, säger lagkapten Anders Svensson.

Många av spelarna är dock övertygade om att den nya svenska landslaget klarar av att fixa en EM-biljett även utan Zlatan Ibrahimovic.

”Kan fixa det ändå”

– Det är en världsspelare som är bra att ha med, men jag tror att vi kan lösa det utan honom. Man vill alltid att de bästa ska spela men vi måste alltid fokusera på de som är här, säger Pontus Wernbloom.

Marcus Berg:

– Det är ju positivt om han är med, han är en världsspelare. Men det är inte helt avgörande. Jag tror inte något lag är beroende av en spelare och jag tror att vi kan fixa det ändå, utan Zlatan. Vi måste försöka göra resultat med de spelarna som är med. Som lag tror jag att vi kan få ihop det riktigt bra, tillsammans är vi starka, det var vi under Lagerbäck också, Marcus Berg.

Kim vill se viljan

Erik Hamrén förbundskapten, uppskattar spelarnas inställning.

– Det är en härlig känsla på det sättet, men alla vill vi ju att Zlatan ska komma tillbaka till landslaget, säger Hamrén.

Kim Källström tycker att frågan är ointressant, tills man vet vad Zlatan bestämmer sig för.

– Är han inte med så är han inte det. Känner han inte för det tycker jag inte att han ska komma tillbaka, man måste ha vilja och motivation, säger Kim Källström.