Nu får Zlatan en ny roll utanför planen

Ska lotsa in U21-talangerna

FOTBOLL

Svenska landslaget vill göra som Tyskland.

Lotsa in U21-spelare som gör succé i A-landslaget – med hjälp av ledaren Zlatan.

– Han har viktig erfarenhet att dela med sig av, säger Ola Toivonen.

Ola Toivonen.

Förra sommaren vann Tyskland U21-EM i Sverige.

En handfull av spelarna från det landslaget tog klivet rakt in i det tyska A-landslaget. Vid VM i Sydafrika gjorde spelare som Manuel Neuer, Sami Khedira och Mesut Özil succé.

Svenska landslaget hoppas på en liknande utveckling för spelare som Emir Bajrami, Marcus Berg, Rasmus Elm, Martin Olsson och Ola Toivonen.

Och till det behövs Zlatan Ibrahimovic.

Ett av argumenten

En uttalad ledarroll för de yngre spelarna har varit ett av argumenten för Erik Hamrén att få tillbaka Barçastjärnan till landslaget.

– Vi har en mängd U21-spelare som kan bli riktigt, riktigt bra. Men vi får inte slarva bort dem på vägen. En Marcus Berg eller Ola Toivonen blir mycket bättre om de får chansen att träna och spela ihop med Zlatan Ibrahimovic, sa Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell i??går på frågan om vad det skulle betyda om Zlatan tackade ja till landslagsspel igen.

PSV Eindhovens Ola Toivonen håller med.

– Det är ett stort steg mellan U21 och A-landslaget. Ju fler riktigt bra spelare, som har stor erfarenhet att dela med sig av, det finns i A-landslaget desto bättre är det för oss yngre. En sådan spelare är Zlatan, säger Toivonen till Sportbladet.

”Mycket lovande”

– Vi är inne i en generationsväxling, men de senaste U21-kullarna ser mycket lovande ut, säger Erik Hamrén i senaste numret av Magasinet Fotboll.

Ibrahimovic har ett stort symbolvärde, inte bara för den yngre generationen på allvar på väg in i A-landslaget, utan givetvis också för motståndarlagen.

– Zlatan är kvalité på alla sätt och vis. Han är den enda superstjärnan som Sverige har. Motståndarna får mer respekt för Sverige när Zlatan är med, säger landslagets och West Bromwichs mittback Jonas Olsson.