Zlatan övertalades av landslagskompisarna

Mellberg & Co berättade om nya vindar i landslaget

Foto: andreas bardell
FOTBOLL

Landslagskompisarna fick Zlatan Ibrahimovic, 28, att tänka om.

I dag bekräftade Barçastjärnan hur man påverkats av kompisarna i Blågult.

– Mellberg, Majje och Chippen har varit på mig och snackat positivt, sa Zlatan.

9 november i fjol meddelade den nytillträdde förbundskaptenen Erik Hamrén att Zlatan Ibrahimovic tills vidare tackade nej till landslagsspel.

Barcelonastjärnan saknade motivation att spela i Blågult, kände att han inte gjorde sig själv rättvisa och var mycket besviken över att Sverige inte skulle spela i VM.

Vid eftermiddagens presskonferens förklarade Zlatan hur han nu fått motivationen tillbaka:

– Det känns spännade hela projektet. Det känns som en ny debut i landslaget. Det är ny tränare, nya idéer, allt känns positivt, sa Zlatan. Jag är stolt varje gång jag får spela för Sverige och svenska folket.

Men under en lång tid såg möjligheterna mörka ut att få Zlatan att tänka om.

I slutet av januari hade Erik Hamrén en första telefonkontakt med Ibrahimovic, som då inte hade ändrat uppfattning. De kom överens om att Zlatan definitivt skulle ge besked om landslagsspel före EM-kvalet som inleddes i september.

Lät andra göra jobbet

Så Erik Hamrén lät Zlatan vara ifred – och lät indirekt andra göra jobbet.

3 mars var första gången som flera av utlandsproffsen fick känna på Erik Hamréns nya ledarskap.

– Ingen kan ta ifrån Lagerbäck vad han lyckades med i landslaget, men Hamrén är annorlunda. Han är intensiv, öppen och får alla med sig. Dessutom använder han ofta Barcelona som exempel på hur man ska spela, hur man jobbar på att återvinna bollen till exempel, säger en spelare som vill vara anonym till Sportbladet.

Allt detta fick Zlatan reda på – via nära kompisarna i landslaget: Olof Mellberg, Daniel Majstorovic och Christian Wilhelmsson.

Mellberg, MAjje och Chippen

Något som Zlatan i detalj i dag bekräftade:

– Mellberg har ringt och förklarat hur läget är med Erik och de nya spelarna. Majje har varit på mig, Chippen nu på slutet. Dom har snackat positivt och försökt motivera mig, sa Zlatan.

Dessutom har Barcelonastjärnan också en bra relation och pratar återkommande med landslagschefen Lars Richt och säkerhetsansvarige Jan-Erik Hammarbäck.

De båda ledarna ska också ha spelat en viktig roll i att få Zlatan sugen på landslagsspel igen, enligt Sportbladets källor.

Efter landslaget inspirerande 4–2-seger mot Bosnien–Hercegovina i slutet av maj stärktes de positiva intrycken ytterligare.

– Jag är helt övertygad om att Zlatan fått reda på hur många av oss känner det. Att vi har något bra och roligt på gång, säger landslagsspelaren.

I samma veva uttalade sig ytterligare en nyckelperson i Zlatans närhet, hans agent Mino Raiola.

Träffades hemma hos Zlatan

I en längre intervju med Sportbladet sa Raiola om landslagsspel för Ibrahimovic:

– Frågar han efter min åsikt så säger jag: "Ja, åk dit."

Kring midsommar träffades Zlatan Ibrahimovic och Erik Hamrén för första gången för ett samtal ansikte mot ansikte. De träffades hemma i familjen Ibrahimovic/Segers hus i Malmö.

Ett möte som pågick i 3,5 timme – och kunde varat ännu längre om inte Hamrén varit tvungen att passa ett flyg.

Ljuv musik uppstod mellan Zlatan och Hamrén.

Efter ett par veckors ytterligare betänketid och möjlighet att diskutera med den närmaste familjen, bland annat sambon Helena Seger, meddelade Zlatan i onsdags till Erik Hamrén att han definitivt tackade ja till landslagsspel igen.

FAKTA

ZLATAN IBRAHIMOVIC I BLÅGULT:

2001:

Zlatan Ibrahimovic hade visserligen gjort sin a-landslagsdebut redan i januari samma år. I oktober var det dags för hans första tävlingsmatch – och han gjorde mål direkt när Sverige slog Azerbajdzjan med 3–0 inför ett fullt Råsunda i VM-kvalet. Landslagskarriären hade kickat igång på allvar.

2002:

I VM i Korea/Japan fick den då 20-årige Ibrahimovic göra sin första mästerskapsmatch för Sverige. Den gänglige skåningen byttes in i slutskedet av gruppspelsmatchen mot Argentina – och i åttondelsfinalen mot Senegal var han sen nära att ta Sverige vidare till kvarten.

2003:

Under en relativt smärtfri resa i EM-kvalet blev hemmamatchen mot San Marino en av de stora Zlatan-snackisarna det här året. Matchen var sen länge avgjord när Ibrahimovic ”stal” en straff av Kim Källström och rullade in 5–0. ”Varför snacka? Jag gjorde ju mål”, sa Zlatan efteråt om uppståndelsen.

2004:

EM i Portugal blev en svensk succé – och Zlatan Ibrahimovic bästa mästerskap hittills. Tillsammans med formtoppade Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg förde Zlatan Sverige fram till en kvartsfinal mot Holland. Väl där föll Blågult efter straffar, men intrycket från turneringen – där Zlatan ordnade poäng mot Italien efter en spektakulär klack – är ännu starkt.

2005:

Sverige kvalificerade sig för VM i Tyskland och Zlatan hade en bärande roll i kvalet.

I det hyperviktiga bortamötet med Ungern skickade stjärnan in en matchvinnande projektil ur dålig vinkel – och grunden för ett nytt svenskt VM-äventyr var lagd.

2006:

En tung, trög och formsvag Zlatan kom till VM i Tyskland efter en mindre lyckad vårsäsong i Juventus. Hemmanationen skickade Sverige ur turneringen i åttondelsfinalen – och Zlatan lämnade den utan att ha gjort ett enda mål. Men de negativa rubrikerna hade bara börjat.

I september skickades han, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson hem från en landslagssamling efter en sen kväll i Göteborg. Kort därefter meddelade Zlatan att han inte tänkte spela mer i landslaget.

2007:

Ett halvår senare var Zlatans första landslagsbojkott till ända och i mars meddelade han sin återkomst. På hösten var han med och förde Sverige till landets femte raka mästerskap.

2008:

EM i Österrike/Schweiz får Sverige lämna redan efter den sista gruppspelsmatchen efter 2–0-förlusten mot Ryssland. Men Zlatan Ibrahimovic kan resa från Alperna med högburet huvud efter ett drömmål mot Grekland och en styrkedemonstration mot blivande mästarna Spanien.

2009:

Sverige missar VM i Sydafrika. I november efterträdde Erik Hamrén Lars Lagerbäck som svensk förbundskapten och meddelade på sin första presskonferens att Zlatan tackat nej till fortsatt landslagsspel.

2010:

Sportbladet avslöjar att Zlatan Ibrahimovic tackar ja till landslagsspel igen.

Sammanställning: Oskar Magnusson