Mötet i Zlatans lyxvilla förändrade allting

Så fann ”Ibra” och Hamrén varandra

1 av 2 | Foto: Stella Pictures/Jan Watteus
FOTBOLL

MALMÖ. Zlatan Ibrahimovic och nye förbundskaptenen Erik Hamrén fann varandra i ett hemligt möte hemma i Zlatans lyxvilla i Malmö veckan före midsommar.

Personkemin stämde och framförallt har de en gemensam syn på hur fotboll ska spelas.

– Vi hade kunnat snacka i en hel dag, flera dagar. Vi bara snackade fotboll, olika idéer och sen tog det ett par dagar till innan jag ringde och sa att om jag var välkommen så kan du räkna med mig, säger Zlatan.

När han tog sin timeout hade Zlatan Ibrahimovic helt förlorat motivationen för landslagsspel när Sverige missade VM-slutspelet.

Att Sveriges störste fotbollsstjärna tackade nej var naturligtvis sämsta tänkbara start för den nytillträdde förbundskaptenen Erik Hamrén.

Men med Zlatans nytändning kan timeouten bli rena lyckoträffen för Hamrén.

– För mig har det varit väldigt avgörande att han är riktigt motiverad för att spela. Det viktigaste för en spelare är att han brinner för det han gör. En motiverad Zlatan är guld värd för ett svenskt landslag, eller för alla lag. I mina ögon är han en världens absolut bästa fotbollsspelare, säger Hamrén.

Som haft ständig kontakt med superstjärnan.

– Jag har snackat mycket med Erik via telefon. Han har ringt mig inför varje landskamp och kollat läget. Samtidigt har han gett mig den respekten att ha lugn och ro och få tänka igenom allt.

”Fått stor motivation”

– Jag tappade sugen att spela i landslaget och under dessa månader har jag fått suget tillbaka. Jag är fått stor motivation. Det känns som att han (Hamrén) har samma mentalitet som jag. Han går in för att vinna och han har lovat mig en medalj, säger Zlatan.

De två pratade fotboll i tre och en halv timme hemma hos Zlatan innan Hamrén var tvungen att kasta sig in i en taxi för att hinna med flyget till Stockholm. Men det viktiga var att båda blev helt överens om vilken väg som det nya svenska landslaget ska välja för att nå framgång.

”Nu börjar en ny resa”

– Det känns som att man gör landslagsdebut i nästa landskamp. Det är ett helt nytt äventyr. Med all respekt för Lasse (Lagerbäck) som gjorde det fantastiskt, men nu börjar en ny resa och jag vill vara med från början. Allting känns nytt. Ett helt nytt äventyr. Nya idéer. Ny tränare. Allt känns positivt, säger Zlatan.

Som utan att vilja klandra den förre förbundskaptenen ser fördelar i Hamréns bakgrund.

– Han tänker mycket fotboll. Han tänker annorlunda. Han tänker inte på den svenska linjen, med all respekt för svensk fotboll, utan han känns mer internationell när han förklarar spelet han vill spela. Sedan har han fördelen av att ha tränat klubblag och vunnit titlar i två länder, säger Zlatan som tror på Hamréns sätt att vilja spela med en topp.

Tidig julklapp

– Det är ett helt nytt spelsystem som känns mer internationellt. Inte det svenska 4–4–2 men allt handlar om det spelmaterial man har. Du kan inte spela 4–3–3 om du inte har spelarna som kan spela det.

För Hamrén var telefonsamtalet han fick i veckan en tidig julklapp.

– I onsdags den här veckan fick jag då ett positivt besked från Zlatan och ni kan förstå att jag blev riktigt riktigt glad när han beslutat sig för att spela i svenska landslaget igen, säger Erik Hamrén.