Toivonen vill spela bakom Ibrahimovic

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget – och given längst fram i anfallet.

Då vill Ola Toivonen kliva ned och nypa platsen bakom.

Den som nummer tio och anfallsdirigent.

– Det skulle vara jättekul, jag tror att vi tänker fotboll likadant, säger Hollandsproffset.

Foto: SCANPIX
Toivonen.

Ola Toivonen gjorde ett av målen när Sverige slog Bosnien med 4-2 i träningslandskampen i början av juni.

PSV-proffset spelade från start som ensam anfallare – en plats han nu tvingas att släppa ifrån sig eftersom den mer eller mindre är skräddarsydd för Zlatan Ibrahimovic.

Det passar Toivonen... perfekt.

”Ska bli jättekul”

Inför Sveriges sista träningslandskamp innan EM-kvalet drar igång i september siktar han på att spela till sig en plats som släpande anfallare, bakom Zlatan Ibrahimovic.

– Det känns naturligt för mig. Jag spelade där när jag var i Sverige, i U21 och nu i PSV Eindhoven i Holland. Jag har spelat på den positionen under hela försäsongen i PSV och tränaren ser mig som en nummer tio. Det passar mig bra, säger Toivonen som aldrig har spelat tillsammans med Zlatan.

– Det ska bli jättekul, så klart. Vi får väl se om vi passar men jag tror att vi tänker fotboll likadant, så det ska bli kul. Vi är två spelande forwards.

Hur menar du att ni tänker fotboll likadant?

– Här inne... säger Toivonen samtidigt som han pekar mot pannbenet och flinar.

Mycket mer än så får vi inte veta – nu.

Klart däremot är att Erik Hamrén har ett väldigt gott öga till den blonde anfallaren.

Bodde på samma gata

Förbundskaptenen, som bodde på samma gata i Degerfors, berättar att han upptäckte Toivonens talang tidigt.

– Han var tio år när jag sade att han skulle bli bra, berättar Hamrén.

Toivonen minns knappt mötet själv och vill tona ner snacket om att de båda känner varandra väl.

– Jag kommer ihåg att vi spelade på baksidan och det var någon tränare där, men det var inget jag tänkte på då. Vi ska inte överdriva det där. Jag känner honom från de här fyra landskamperna, inte så mycket mer.

Hur ser du på dina chanser att ta platsen som nummer tio i landslaget?

– Jag tycker att jag har visat att jag kan prestera, både i landslaget och klubblaget. Jag hoppas att de är goda, säger han.

FAKTA

DE HÄR SLÅSS OM PLATSEN BAKOM ZLATAN

Ola Toivonen, 24, PSV Eindhoven

Spelade som ensam forward mot Bosnien, när han gjorde sitt första A-landslagsmål, men testades i den släpande rollen i matchen efter, mot Vitryssland. Är bekväm i rollen och visade kanonform med två mål i den holländska ligapremiären i helgen. Har aldrig spelat tillsammans med Zlatan.

Johan Elmander, 29, Bolton

Spelade som släpande anfallare bakom just Ola Toivonen i träningslandskampen mot Wales i mars och gjorde också matchens enda mål. Har spelat mycket tillsammans med Zlatan men formen är svårbedömd, eftersom Bolton börjar sitt ligaspel först till helgen. Kan även användas på en kant på mittfältet.

Kim Källström, 27, Lyon

Källström spelade som nummer tio i träningslandskampen mot Bosnien. Är en bra spelfördelare och ett offensivt vapen med sin tunga vänsterfot men fungerar kanske ändå bäst tillsammans med Anders Svensson, på det defensiva mittfältet.