Hamréns varianter på fasta situationer

Ska bli målfarligare – med taktik från Rosenborg: ”Mer offensivt”

1 av 4 | Foto: jonas bilberg
Förbundskapten Hamrén har nya idéer om landslagets fasta situationer.
FOTBOLL

Här är Erik Hamréns varianter på fasta situationer.

Förbundskaptenen har tagit med sig idéer han använde i Rosenborg för att nu göra Sverige till ett effektivare lag på frisparkar och hörnor.

– Offensivt är det lite ändring, Lasse (Lagerbäck) var väldigt väldigt defensiv i sin tanke på fasta, säger Anders Svensson.

I maj gjorde Hamrén sin sista match som Rosenborgtränare och fokuserar nu helt på nya jobbet. Men alla idéer är inte nya.

– Han har med sig varianter och uppställningar som han kört i alla sina klubbar, säger Anders Svensson, som tycker sig se en klart offensivare inställning än vad föregångaren Lagerbäck beordrade. Det gillar han.

”Säkrade med sju spelare”

– Vi gick in med tre spelare på hörna och säkrade med sju. Det var ofta väldigt försiktigt. Jag kan tänka mig att han (Hamrén) har mer offensivt spel. Min personliga uppfattning är att jag ser det mer som en möjlighet att göra mål än en möjlighet att få en omställning mot sig.

Hittills har Hamrén visat få varianter, tiden har inte räckt till. Men en av hans närmsta män i Rosenborg vittnar om hur tränaren prioriterar innötta, välrepeterade mönster.

Hamrén noggrann

– Vi hade våra fasta situationer som vi alltid övade på. Jag kan inte svara på hur allt ska användas i landslaget, men exempelvis vid defensiva hörnor var det mycket upplagt: Fyra plus två spelare stod i zoner, en eller två andra markerade deras bästa spelare, säger RBK:s assisterande tränare Trond Henriksen, som under Hamrén oftast tog rollen att instruera laget om hörnor och frisparkar.

Och offensiva hörnor?

– Det varierar, men mycket inåtskruvade korthörnor. Slog vi längre var de utåtskruvade.

Roar Strand är Rosenborgs mest erfarne spelare någonsin. Mittfältaren minns väl hur noggrann Hamrén var med de fasta situationerna.

– Han hade mycket åsikter och visste hur viktiga de är. På frisparkar skulle vi lägga den hårt mot mål, så att den också kunde studsa in om ingen nådde bollen, säger han.

Kjell Jonevret är vän med Hamrén, assisterade honom på 90-talet och mötte honom ofta senast i våras med sitt Molde. Enligt Jonevret märker man hur Hamrén återanvänder samma idéer oavsett lag han är i.

”Kommer en lurgrej”

– Man brukar inte förändra i det, man hittar en modell som fungerar, som Eriks defensiva kombination av man-man och zon. Offensivt kommer han vara så noga att alla vet exakt vad de ska göra, säger han och lägger till:

– Sedan kommer det säkert en liten lurgrej. Någon kommer komma flygande på frisparkarna.

ARTIKELN HANDLAR OM