”Det kändes destruktivt i landslaget”

Anders Svensson om misstagen, drömmarna och att bli pappa

FOTBOLL

NEAPEL. Molnen var gråa. Slutet på karriären verkade nära, landslaget ett avslutat kapitel.

Helomvändningen för Anders Svensson, 34, är anmärkningsvärd.

Vicekapten och nyckelspelare i Erik Hamréns nya landslag – och i kväll ska han leda Elfsborg till en skräll mot Napoli och ett efterlängtat svenskt Europaäventyr.

– Jag räknar med att spela två, tre säsonger ytterligare. Allt känns bra nu. För ett år sedan kändes landslaget som något destruktivt för mig.

I en längre intervju med Sportbladet berättar Svensson om att bli pappa, misstagen i karriären och drömmarna efter fotbollen.

Elfsborg skulle möta Lazio i Rom i kvalet till Europa League för ett år sedan. Anders Svensson pratade framtid med Sportbladet.

Om de svåra matcherna som återstod i VM-kvalet för att kunna nå slutspelet i Sydafrika.

En kvalmiss och landslagskarriären skulle med stor sannolikhet vara över. Ett år senare möter han åter Sportbladet, i Italien, det är dags för nytt Europa Leagueplay off – men situationen är helt annor­lunda.

Solen skiner bokstavligen över 34-åringen när han blickar ut över en Neapelbukt så vacker att det gör ont.

Det är en optimistiskare Anders Svensson – trots kvällens mycket tuffa uppgift mot Napoli på Stadio San Paolo.

– Det kommer bli svårt naturligtvis, man hade kunnat önska sig en enklare lottning. Napoli är ett stabilare lag än Lazio. Vi hade många chanser i Rom, men vi brände dem. Så många lägen får vi inte i är min känsla.

I flera år har Elfsborg varit nära en fullträff i Europaspelet. 2007 tog man sig till gruppspelet i döende Uefacupen, när gruppspelsformen var under utprovning men Boråslaget fick en tråkig lottning.

Såväl Borås som svensk fotboll längtar efter en ny framgång på klubbnivå.

”Det var hatisk stämning”

– Det blir speciellt att möta Napoli här, på den här stadion. Vi var rookies i de här sammanhangen när vi mötte Valencia. Då blev vi lite tagna av stundens allvar, det blev för mycket respekt. Nu är det ganska många i laget och truppen som varit med på hela den här resan.

Vilken är den tuffaste bortamiljön du upplevt?

– Derbyna mot Portsmouth när jag spelade i England var väldigt speciella. När vi mötte Bulgarien i EM-kvalet 2003 hade Stoitjkov eldat på folket och det var hatisk stämning. Publiken kastade in saker.

Vad håller spelaren Anders Svensson för standard i dag jämfört med då?

– Oj, det är så svårt att bedöma själv. Jag tycker jag är en riktigt bra fotbollsspelare nu. Däremot kan jag känna att det är lite synd att jag inte hittat en sådan här roll, som jag har nu, tidigare i min karriär.

Rollen på planen och den nye förbundskaptenen Erik Hamrén fick också Anders Svensson att tänka om kring landslaget.

Hur gick det till?

– Jag blev uttagen till novemberlandskampen mot Italien förra hösten, tänkte att jag åker med för att se hur det är. Då tog Erik ett längre snack med Olof Mellberg och mig.

Skulle brinna för uppgiften

– Hamrén hade sett mig i landslaget, men även i Elfsborg och förklarade att han såg mig som defensiv mittfältare och speluppläggare – och det är en roll som jag tycker väldigt mycket om.

– Det var ett viktigt snack. Erik ville ha spelare som brann för uppgiften och som kände sig motiverade. Och det kände jag efter det. Det var ett bra snack.

Du var väldigt nära att sluta i landslaget.

– Det hade inte känts riktigt roligt den sista tiden i landslaget innan, lite destruktivt kontra Elfsborg. Dessutom kände jag att jag inte gjorde mig själv rättvisa.

På vilket sätt?

– I landslaget tidigare spelade vi på ett sätt som var ganska annorlunda jämfört med Elfsborg. I landslaget var vi rakare och enklare. Jag skulle vinna boll, löpa upp och ner och spela enkelt. Det var svårt att ifrågasätta det, för vi nådde framgångar. Men jag fick inte möjlighet att visa upp mitt register.

– Hade jag varit lite tuffare hade jag kunnat ta för mig mer. Jag hade kunnat försöka mig på lite andra passningar även om det handlade mycket om att minimera risken. Jag gömde mig och spelade på säkerhet. Men både när jag var i Southampton och i landslaget har vi spelat en fotboll som inte varit den bästa för mig personligen. Det har funnits situationer på planen där jag kunde varit mer egoistisk mot medspelare och tränare.

Anders Svensson har 1,5 år kvar på kontraktet med Elfsborg, men lockas uppenbarligen av en ny utlandsflytt.

Sportbladet avslöjade för några dagar sedan att Hasse Backes Red Bull New York vid två tillfällen försökt värva Svensson, men när amerikanerna inte velat betala i närheten av marknadspris, 10–15 miljoner kronor, för landslagsmittfältaren har Elfsborg sagt nej.

Ska bli pappa

Även privat är det uppåt för Svensson.

– Vi ska bli föräldrar, Emma och jag, om två månader. Det känns väldigt roligt.

Vi vet inte vad det blir. Det blir en överraskning.

Hur påverkar ett barn att eventuellt flytta utomlands igen?

– Det påverkar inte negativt på något sätt. Emma har inget emot att flytta så egentligen påverkar det inte i någon riktning. Det nya kontraktet med Elfsborg finns där. Jag vet inte när jag bestämmer mig.

Inkluderar det avtalet även ett framtida jobb inom Elfsborg?

– Det är inget som finns med i detalj. Jag skulle tycka att det var kul att hjälpa till med scouting, individuell träning. Jag tror att jag vill jobba mer med själva fotbollen före marknadsbiten. Det skulle vara kul att försöka utveckla ungdomsverksamheten, säger Anders Svensson.

ARTIKELN HANDLAR OM