Fyra heta anfallare – så kan alla få plats i landslaget

Hamréns plan: Marcus Berg aktuell för högerkanten

Berg, Elmander, Ibrahimovic och Toivonen.
FOTBOLL

Marcus Berg har fått en nytändning i holländska ligan och blev tvåmålsskytt i går.

Nu öppnar förbundskapten Erik Hamrén för en David Villa-roll för Berg i landslaget.

– Det skulle vara intressant att ha Marcus Berg till höger. Titta på till exempel Spanien i VM som hade David Villa på en kant, säger Hamrén till Sportbladet.

I helgen Johan Elmander.

I går Marcus Berg och Ola Toivonen.

Med elva dagar kvar till EM-kvalet gör Blågults anfallare succé i sina klubblag.

Frågan är vilka som får chansen i startelvan mot Ungern tillsammans med givna stjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Svaret kan bli – allihop.

– Det är det som är så härligt, att kunna ha så många alternativ, sa förbunds­kaptenen Erik Hamrén till Sportbladet i fredags.

”Tredje anfallare”

I går gjorde Marcus Berg två mål mot AZ Alkmaar och Erik Hamrén öppnar för att använda Berg som världsmästarna Spanien använder David Villa – på en kant.

– Jag har aldrig testat det, men det skulle vara intressant att ha Marcus Berg till höger. Det blir mer som en tredje anfallare.

– Titta på till exempel Spanien i VM som hade David Villa på en kant. Det är ju en forward egentligen. Då får man in fler målgörare på plan.

– Det finns varianter på vårt system. Bara man har grundtryggheten.

En superoffensiv

En möjlig variant mot Ungern är att Johan Elmander får ta klivet över till vänsterkanten för att göra plats åt Marcus Berg.

Med Ola Toivonen som släpande forward bakom Zlatan Ibrahimovic centralt fylls då samtliga fyra offensiva positioner i Erik Hamrens 4–2–3–1-system av forwards.

Det skulle ge landslaget en superoffensiv uppställning samtidigt som de mest formtoppade spelarna får plats på planen samtidigt.

Erik Hamrén:

– Ett tag hade vi ont om forwards och nu har vi haft en period med många bra forwards.

Ola Toivonen var en av PSV:s bästa spelare mot AZ i går och spelade bland annat fram till Marcus Bergs ledningsmål.

PSV-duon gillar det

Den svenska duon skulle säkerligen inte ha något emot att fortsätta samarbetet även i landslaget.

– Jag tycker att jag och Marcus Berg har spelat bättre än någonsin tillsammans, säger Toivonen till holländska tidningen AD Sportswereld.

FAKTA

Titta – en kvartett svenska anfallare som skapat rubriker den senaste tiden

1. Zlatan Ibrahimovic, FC Barcelona

Innan petningen i spanska supercupen hade Zlatan gjort mål i tre av fyra försäsongsmatcher och i landslagscomebacken visade superstjärnan att det knappast är något fel på formen. Den pressade situationen som Zlatan just nu upplever i klubblaget gör honom bara mer motiverad inför EM-kvalet.

2. Johan Elmander, Bolton Wanderers FC

Två baljor och en assist. Premier League-svensken gjorde supersuccé och låg bakom samtliga lagets mål när Bolton slog West Ham med 3–1 i lördags och hyllades stort. Elmander spelade 78 minuter i träningslandskampen mot Skottland och har förbundskapten Erik Hamréns förtroende.

3. Ola Toivonen, PSV Eindhoven

Toivonen har växt ut till lagets största stjärna i PSV och jagas nu av Liverpool. Han trivs perfekt tillsammans med Marcus Berg och var en av planens bästa spelare mot AZ Alkmaar i går. Aktuell för en övergång till Liverpool. Har startat i lands­lagets de fyra senaste matcherna och gjorde mål mot Skottland för snart tre veckor sedan.

4. Marcus Berg, PSV Eindhoven

Slog till med två mål när PSV besegrade AZ Alkmaar och imponerade i samarbetet med Ola Toivonen. 24-åringens spetskompetens som avslutare är eftertraktad i landslaget och förbundskapten Erik Hamrén gläntar på dörren för en plats i start­elvan i EM-kvalet mot Ungern.

Sammanställning: Viktor Liljerås

ARTIKELN HANDLAR OM