Startelvan eller inget

Laul: Lägg ner landslaget
om du inte får spela, Kim

1 av 2
Riskerar att bänkas Kim Källström riskerar att hamna i en ny ”Anders-eller-Kim-debatt” om han petas mot Pontus Wernbloom. I så fall tycker Sportbladets Robert Laul att han ska sluta i landslaget.
FOTBOLL

Kim Källströms värsta mardröm är på väg att bli sann.

En ny ”Anders-eller-Kim”-situation i landslaget, denna gång med Pontus Wernbloom.

Kräv platsen, Kim – sluta om du inte får den.

Under normala omständigheter går det inte att resonera så här. Att bli kallad under fanan är en ära, och det krävs starkare skäl än risken att bli bänkad för att tacka nej. Jag menar inte att fotbollsspelare har en skyldighet att ställa upp i landslag men den som vill behålla sitt anseende bland fans och allmänhet bör tacka ja om han blir uttagen.

Kim Källströms situation är unik.

Internationellt är han en av våra mest framgångsrika utlandsproffs senaste åren.

I över fem år var han huvudperson i ”Anders-eller-Kim”-debatten, en ständigt närvarande diskussion i media och supporterkretsar under mästerskapen 2004, 2006 och 2008. Anledningen var dåvarande förbundskaptenen Lars Lagerbäck som sällan eller aldrig spelade båda samtidigt.

Historien upprepar sig

Som Kim själv beskrivit det:

– Problemet var att vi hamnade i en situation där först spelade Anders, sedan spelade jag, sedan spelade han, sedan spelade jag…Det blev aldrig någon riktig trygghet. Situationen gynnade varken honom eller mig. Det var väldigt svårt att hantera rent fotbollsmässigt. Man visste att missar man en passning och klockan börjar ticka upp mot 55 minuter så åkte den ena, så var det ju.

Efter ett halvår med nye förbundskaptenen Erik Hamrén upprepar sig historien. I träningslandskampen mot Skottland fick Pontus Wernbloom spela första halvlek, Kim andra. Efteråt vägrade Källström att svara på frågor medan Wernbloom strålade av lycka över 3–0-segern.

Ska inte vara en mardröm

Jag förstår Kim.

Jag påstår inte att man måste tycka landslaget är det roligaste i världen. Man kan tycka att det är jobbigt med resorna, tar tid från familjelivet och sliter på kroppen men ändå ställa upp eftersom det på sätt och vis är en del av yrkesbeskrivningen professionell fotbollsspelare.

Men det ska inte vara en mardröm.

Att hamna i en ny ”Anders-eller-Kim”-debatt, denna gång med den yngre och mer oerfarne Pontus Wernbloom, måste vara Kim Källströms värsta mardröm.

Därför bör Kim ställa frågan till Erik Hamrén:

– Om jag är skadefri, har jag en plats i elvan då?

Normalt fungerar det inte så här, jag vet. Men om Hamrén inte kan svara ett rakt och tydligt ”Ja” tror jag de allra flesta har förståelse om Kim väljer att avstå landslagsspel framöver. Jag kan gå så långt att jag uppmanar honom att sluta av ren självbevarelsedrift.

Även om det vore en tung förlust för svenska landslaget.

FAKTA

KÄLLSTRÖMS KONKURRENSSITUATIONER I LANDSLAGET

MED LAGERBÄCK:

Under Lars Lagerbäck konkurrerade Kim i första hand om platsen som offensiv, central mittfältare.

MED HAMRÈN

Under Erik Hamrén konkurrerar Kim i första hand om platsen som en av två defensiva, centrala mittfältare.