– Det är dags för en revansch mot Zlatan

Ungern vill glömma tidigare smällar mot Sverige

FOTBOLL

BUDAPEST. Mittbackarna har snurrats upp och försvunnit. Förbundskaptenerna likaså.

Nu har en ny ungersk generation bestämt sig.

– Vi är inte rädda för Zlatan, säger förbundskaptenen Sandor Egervari.

Foto: ap
Ungerns förbundskapten Sandor Egervari.

Ett nytt lugn och självförtroende vilar över det ungerska fotbollslandslaget.

Uppe i bergen, 15 kilometer väster om Budapest, har det ungerska fotbollförbundet byggt en träningsanläggning på sex hektar inkluderande ett lyxhotell med 65 rum och lägenheter.

Det andas europeisk fotbollsmässig stornation om fotbollscentret – inte ett landslag rankat 62:a och som på sex försök under 2000-talet inte lyckats besegra Sverige en enda gång.

– Det är dags att glömma den historiken, säger nye förbundskaptenen Sandor Egervari. Vi har börjat på något nytt även om tiden kanske är för knapp för det här EM-kvalet.

”Vi har all respekt”

Egervari ledde framgångsrikt det ungerska U20-landslaget till VM-brons förra hösten och var given kandidat när Erwin Koeman fick lämna jobbet i somras.

Koeman, Lothar Matthäus och Imre Gellei har alla fått sluta efter misslyckade kval där Sverige varit en av motståndarna.

Mittbackarna Gabor Gyepes och Krisztian Timar platsar inte heller längre i en ungersk landslagstrupp – med den gemensamma nämnaren att de båda blivit grundlurade av Zlatan Ibrahimovic.

När Sportbladet som enda svenska medieföretag var på plats när fredagens EM-kvalmotståndare samlades i går så var Ibrahimovic ett givet samtalsämne även bland ungerska reportrar.

Hur ska ni stoppa Zlatan?

– Vi har all respekt för honom, men vi är inte rädda för honom. Det vore ett stort misstag att koncentrera sig för mycket på Zlatan. Det finns flera väldigt bra offensiva spelare i svenska landslaget, säger Egervari.

Tålmodigt svarar även spelarna på frågorna om den svenske världsstjärnan.

– Självklart pratar alla om honom, det är normalt. Han är en av världens bästa anfallare, säger Anderlechtbacken Roland Juhasz. Det är dags för en revansch mot Zlatan.

– Vi tror på ett annat resultat den här gången. Vi spelade bra mot Sverige i Stockholm för två år sedan, men vi gjorde inte mål.

Debut mot Rooney

Nu ska en stark offensiv uppställning med PSV-stjärnan Balazs Dzsudzsak, återvändaren Zoltan Gera, Fulham, stortalangen Vladimir Koman, Sampdoria, och Gergely Rudolf, Genoa, råda bot på det. Men först ska Zlatan stoppas och då kastar Egervari in en rookie till lejonet.

Zoltan Liptak, 25, Videoton, gjorde landslagsdebut mot England (1–2) för tre veckor sedan.

– Jag var skakig i benen före den matchen. Men när väl spelet kom igång och det gick bra mot Rooney så lossnade det. Jag tycker Ibrahimovic är bättre än Rooney, säger Liptak.

– Ibra är längre, starkare och kvickare. Han är väldigt, väldigt bra. Jag kommer göra allt för att stoppa honom, men jag vet att det kommer bli jobbigt.

FAKTA

... men titta, Sandor – här har du tre anledningar till att frukta Ibrahimovic

12 oktober 2002

Zlatan nickar in 1–1 i EM-kvalet på Råsunda i 76:e minuten men knockas samtidigt av ungerske målvakten Gábor Kiraly och svensken tvingas lämna planen.

7 september 2005

Ibrahimovic gör matchens enda mål på Népstadion, ett skott upp i nättaket ur snäv vinkel, i sista ordinarie matchminuten. Ett mål som tar Sverige ett stort steg närmare VM i Tyskland.

5 september 2009

Zlatan slår till på tilläggstid och gör 2–1 för Sverige med magen i VM-kvalet i Budapest. Men det räckte inte till VM ...