Landslaget i krismöte – Fifa stryker matchen

”Jag hoppas att det inte är sant”

Foto: AP
Sydafrikas landslag kommer inte att möta Sverige, enligt de själva.
FOTBOLL

Bara veckor innan svenska landslagets turné till Sydafrika råder det totalt kaos.

Värdnationen Sydafrika säger att de inte alls har någon landskamp inplanerad mot Sverige och Fifa har strukit matchen från sin kalender.

Nu agerar förbundet och har inlett krissamtal med arrangören Kentaro, kan Sportbladet avslöja.

– Jag hoppas att det inte är sant, säger landslagschefen Lars Richt till Sportbladet.

Landslagets januariturné är i år inplanerad till Sydafrika den 14-24 januari. Två matcher står på schemat: Botswana den 19 januari och värdnationen Sydafrika den 22. Men nu hävdar de senare att de inte ska möta Sverige.

”Kommer inte möta Sverige”

– Vi kommer att släppa ett pressmeddelande senare i dag där vi informerar alla att vi inte kommer att spela mot Sverige eftersom vi inte har arrangerat någon träningsmatch mot dem, säger Sydafrikanska fotbollsförbundets vd Leslie Sedibe till sajten Kickoff.

Uppgifterna kom som en stor överraskning för den svenska landslagsledningen som på eftermiddagen informerades av Sportbladet om uttalandet.

– Det där har jag inte hört alls. Jag hoppas att det inte är sant. Våra uppgifter är att vi spelar mot Sydafrika den 22 januari, sade landslagschefen Lars Richt.

Vem har ordnat arrangemanget?

– Det sköter vår agent åt oss. I det här fallet så har vi ett avtal med Kentaro. De sköter all kontakt med motståndarna. Det är lite annorlunda med januari-turnén mot andra landskamper som vi sköter mer själva.

Inlett krissamtal

Fifa strök, bara timmar senare, matchen från sin officiella kalender på Fifa.com. Sportbladet kan avslöja att förbundet nu inlett krissamtal med Kentato för att rädda turnén.

– Vi går vidare med Kentaro nu. Jag har tagit kontakt med dem och väntar på svar.

Vet du något mer ännu?

– Nej, ingenting jag vill prata om.

Sydafrikanska fotbollsförbundet kritiserar både Svenska fotbollförbundet och Internationella fotbollsförbundet Fifa för att de gått ut med datum för matchen på sina hemsidor.

– Det är oansvarigt från någon på de hemsidorna. Jag vill göra det helt klart att vi inte kommer att spela mot Sverige i någon landskamp den här månaden, säger Sedibe.

ARTIKELN HANDLAR OM