Se upp, Blågult

Här är Ungerns vapen: ”Känns som ett hot”

FOTBOLL

Sverige är bättre.

Men Ungern har två vassa vapen.

De senaste två säsongernas ungerska landslagsmål har uteslutanden kommit via kontringar och fasta situationer.

Foto: Foto: Jimmy wixtrömVanczaks 1–1.Rudolfs 0–1.Geras 2–0.
Komans 0–1.Nyckelspelaren Zoltan Gera har återvänt till landslaget och ses som nyckeln till det snabba ungerska kontringsspelet. Laget gör uteslutande mål på antingen kontringar eller fasta situationer.

På sex, sju positioner i de två förmodade startelvorna i kväll har Sverige klart bättre spelare.

Under Erik Hamrén har Blågult också fått en nytändning med imponerande offensiv fotboll i träningsmatcherna – och dessutom har Sverige ett psykologiskt övertag mot Ungern.

– Jag har haft kort tid på mig med landslaget. Vi får jobba med enkla medel för att få resultat, säger nye ungerske förbundskaptenen Sandor Egervari till Sportbladet. Men vilka det är tänker jag inte avslöja.

Sportbladets statistik på hur Ungern gjort sina nio mål under 2009 och 2010 avslöjar dock var de offensiva styrkorna finns.

Fem av målen har kommit efter fasta situationer, fyra på kontringar.

Perfekt för kontringar

Vid gårdagens ungerska presskonferens frågade Sportbladet anfallaren Gergely Rudolf om den troliga matchbilden på Råsunda i kväll.

– I de senaste matcherna har vi spelat bra mot Sverige och i stora delar haft bollen mest men ändå förlorat. Nu har jag inget emot att det blir tvärtom, säger Rudolf.

Med storstjärnan Zoltan Geras återkomst i landslaget har Egervari fått tillbaka en spelare perfekt för ett snabbt kontringsspel.

Gera går ner djupt, plockar upp bollar och fördelar på kantduon Balazs Dzsudzsak och Vladimir Koman och anfallaren Gergely Rudolf.

PSV-yttern Dzsudzsak mycket giftiga vänsterfot är ett vapen vid offensiva fasta situationer där storväxta ungrare ska försöka utnyttja längdövertaget.

”Blir avgörande”

De svenska spelarna är väl medvetna om de ungerska styrkorna, men menar att de är klart hanterbara.

– Det är ingen unikt, nästan alla lag spelar med två anfallare och en som droppar. Och fasta hör till, säger Kim Källström och fortsätter:

– När man spelar borta på den här nivån och man är på samma nivå eller det ena laget är lite bättre så kommer kontringar att bli avgörande. Det känns definitivt som ett hot, men inget extraordinärt.

ARTIKELN HANDLAR OM