Mellberg: Vi håller på att förbereda en protest

”Ska inte ens vara frispark”

1 av 3 | Foto: scanpix
FOTBOLL

MALMÖ. I natt letade landslaget och Svenska Fotbollförbundet efter bilderna som ska rädda Olof Mellberg, 33, från en längre avstängning.

– Vi måste plocka fram allt som framställer Olofs tackling så lindrig som möjligt, säger Lars-Åke Lagrell.

34 minuter var spelade och Sverige ledde med 30 mot San Marino.

Då gick Olof Mellberg med full kraft in i en duell med gästernas Simone Bacciocchi.

– Jag går in för att vinna bollen och det gör jag också. Jag tycker inte ens att det är frispark. Helt obegripligt! säger Olof Mellberg i den mixade zonen efter matchen.

Kommer du inte med dobbarna före?

– Med ett ben, ja. Jag vet inte ens om regelboken säger gult kort för det. Det är väl två fötter med dobbarna före som man snackar om för att det ska vara utvisning, säger Mellberg.

Vad tänkte du efter det röda kortet?

– Nu går jag av planen och går in och duschar.

Var det inte en onödig tackling?

– Det är min spelstil. Det spelar ingen roll om vi möter San Marino eller Holland. Det är 100 procent som gäller. Så här i efterhand kan man säga att jag skulle ha backat ur och inte gått in så hårt i tacklingarna när det står 3–0 och vi förmodligen kommer att vinna, säger Mellberg.

Olof Mellberg kommer nu med automatik att bli avstängd mot Holland, men riskerar även att missa påföljande EM-kvalmatch, mot Moldavien.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell sitter i internationella fotbollförbundets, Fifas, disciplinkommitté och är van vid att bedöma den här typen av ärenden.

– Min erfarenhet säger mig att det blir två matchers avstängning, säger Lagrell.

Bett om alla tv-bilder

Straffas Mellberg med två eller fler matchers avstängning får Svenska Fotbollförbundet överklaga beslutet till Uefas appellationsnämnd.

– Vi tittar på bilder och videoupptagningar för att se om det kan hjälpa vår sak. Vi måste plocka fram allt som går att plocka fram som visar att Olofs tackling var så lindrig som möjligt, säger Lars-Åke Lagrell.

Sent i natt hade landslagsledningen inlett jakten på bilder att använda i en överklagan.

– Vi har bett Viasat att få alla bilder de har, alla vinklar från samtliga kameror. Det finns en tv-upptagning ur motsatt vinkel och bakifrån målet där man tydligare ser att Olof träffar bollen, säger landslagets presschef Hans Hultman.

ARTIKELN HANDLAR OM