Uri Geller: Jag vill hjälpa Erik Hamren

”Kan du ordna ett möte med Erik?”

1 av 3 | Foto: Foto: BÖRJE THURESSON
Hamrén – är du böjd att hålla med? När Sportbladets Oskar Månsson träffar Uri Geller, undrar han om, vi kan ordna ett möte med förbundskapten Erik Hamrén. Geller tror att han kan hjälpa landslaget och Hamrén. Återstår att se om Erik Hamrén är redo för nya intryck.
FOTBOLL

Han böjer skedar, läser tankar och flyttar bollar genom att skrika från en helikopter.

Nu vill Uri Geller med Sportbladets hjälp komma i kontakt med Sveriges förbundskapten Erik Hamrén.

– Jag tror att han är öppen för nya intryck, säger den världsberömde illusionisten.

Uri Geller är entusiastisk redan från början, men skruvar upp tonläget när vi börjar prata om fotboll. Den spensligt byggde 64-åringen, som blev en kändis i Sverige när han böjde skedar i tv på 70-talet, rabblar upp en massa spelare och lag som han hjälpt genom åren.

Ett exempel: Englands landslag. När jag frågar om det stämmer att han genom tankekraft har fått bollen att röra sig så att skotten Gary McAllister brände en straff i prestigemötet i EM 1996 nickar han.

Hyrde helikopter

– Jag hyrde en helikopter – vi fick glida runt Wembley eftersom luftrummet ovanför är stängt – men jag hörde på radion att det blev straff. Jag väntade till McAllister la ner bollen och sedan sa jag ”one-two-three-move!” Jag skrek i helikoptern trots att det var folk omkring mig. Bollen rörde sig och han missade, man kan se det på tv-bilderna. Det var så chockerande för McAllister. Jag pratade med honom flera år efteråt och han kunde fortfarande inte förstå vad som hade hänt. Även Englands målvakt, David Seaman, var förbryllad.

Vi träffas på ett hotell i Stockholm där Geller befinner sig för att spela in ett underhållningsprogram för Kanal 5.

Efter att ha fått min Ikea-sked från Aftonbladets personalmatsal böjd och signerad – av det första fattar jag förstås ingenting – styr jag samtalet mot det svenska landslaget. Uri Geller erbjuder genast sina tjänster.

”Kan motivera folk”

– Jag tror att jag kan motivera och inspirera folk. Få dem att tro på dem själva, att flytta gränserna för dina sinnen. Det har inget med skedar att göra.

När jag visar en bild på Erik Hamrén skiner han upp.

– Man kan se på hans ansikte att han är öppen för nya intryck. De flesta tränarna i fotbollen är inte alls på det sättet, de vill inte ta hjälp utifrån.

”Älskar Holland och Sverige”

Jag försöker beställa en seger mot i EM-kvalets returmöte mot Holland, men riktigt så lätt går det inte.

– Nej, nej, det kan jag inte. Jag är väldigt populär i Holland, jag älskar Holland på samma sätt som jag älskar Sverige.

Men erbjudandet står kvar:

– Den som frågar mig först är jag öppen för att hjälpa, säger Geller och skriver ner sitt telefonnummer på en lapp.

– Kan du ordna ett möte med tränaren?

Jag svarar att naturligtvis ska försöka göra det – självklart vill jag se Erik Hamrén och Uri Geller diskutera svensk fotbolls framtid.

Frågan då: är du öppen för nya intryck, Erik?

ARTIKELN HANDLAR OM