Här är spelarnas nya miljonavtal

Kan tjäna 700 000 kronor vardera på en EM-plats: ”Ett schysst avtal”

Foto: JIMMY WIXTRÖM/BILDBYRÅN
FOTBOLL

Zlatan, Källström, Mellberg och de andra landslagsstjärnorna har fått ett nytt avtal för spel i landslaget.

Tar Sverige sig till EM får de som spelar mest 600 000–700 000 kronor i bonusar.

Trots det halkar de svenska spelarna efter sina skandinaviska grannar.

– De har nog betydligt mer, säger spelarförhandlaren Anders Svensson.

Inledningen av EM-kvalet har varit en succé för Erik Hamréns landslag.

Att nå slutspelet i Polen och Ukraina 2012 är viktigt av idrottsliga skäl för svensk fotboll, men också ur ekonomisk synpunkt.

72 miljoner

2004 innebar platsen i EM-slutspelet en direkt kvalificeringsbonus till Svenska Fotbollförbundet på 40 miljoner kronor. Fyra år senare i Schweiz/Österrike hade den stigit till 72 miljoner kronor.

Vad en EM-plats om två år är värd är ännu inte klart, men Uefa meddelar i ett svar till Sportbladet att summan med stor sannolikhet inte kommer bli lägre.

Nyligen kom Svenska Fotbollförbundet överens med landslagsspelarna om ett nytt ekonomiskt avtal som gäller över EM-kvalet.

– Förhandlingarna var inget större problem. Vi missade VM-slutspelet och det innebar lägre intäkter för förbundet. Så det var okej att ligga på ungefär samma nivå som tidigare, säger spelarrepresentanten Anders Svensson.

Bonusdel tillkommer

Enligt Sportbladets uppgifter får de spelare som blir uttagna i en EM-kvaltrupp cirka 15 000 kronor per match.

Ersättningen är densamma oavsett om man spelar eller inte.

En seger ger ytterligare 40 000 kronor i bonus och oavgjort på bortaplan 20 000 kronor.

Utöver matchpremierna tillkommer en bonusdel beräknad på publikintresset och en större summa per spelare om laget når EM-slutspelet.

Landslagsspelare som deltar i reklamsammanhang för Svenska Fotbollförbundet får en egen ersättning för dessa uppdrag.

Sammanlagt innebär det nya avtalet, enligt Sportbladets källor, att de spelare som deltar i flest EM-kvalmatcher får mellan 600 000 och 700 000 kronor i ersättningar och bonus om Sverige når slutspelet 2012.

10-15 miljoner

Totalt delar landslagsspelarna på mellan tio och femton miljoner kronor.

– Vi kom överens nyligen, men vad avtalet innehåller behåller vi för oss själva, säger landslagschefen Lars Richt. Det har aldrig varit svårt att träffa de här avtalen tack vare att det finns ett stort samförstånd från båda parter.

Anders Svensson:

– Jag kommenterar inga siffror. Det är ett schysst avtal. I ett annat företag hade man fått acceptera lägre ersättning tills det går bra igen.

Trots en mindre ökning i ersättningarna till Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och de andra landslagsstjärnorna fortsätter dock de svenska spelarna att halka efter sina skandinaviska kollegor.

De danska spelare som deltog i flest matcher under kvalet till VM i Sydafrika fick totalt 877 000 kronor i ersättningar och bonusar.

Hur mycket har ni jämfört er med Danmark och Norge i förhandlingarna?

– De har nog betydligt mer. Vi är nöjda. Det handlar om att svensk fotboll ska ha resurser att utvecklas också. Det är ingen av oss som står och faller med de här pengarna, säger Anders Svensson.

ARTIKELN HANDLAR OM