TV-kaos runt Sveriges matcher

TV 4 hotar med att kräva kompensation: ”Frustrerande inte veta när matchen börjar”

FOTBOLL

KAPSTADEN. Nya motståndare, oklara avsparkstider – och flytt till annan arena.

Den röriga landslagsturnén i Sydafrika har skapat problem för TV4 som nu är irriterade.

– Det är frustrerande att inte ens få reda på när matcherna ska starta, säger TV4:s fotbollschef Emir Osmanbegovic.

Kanalen överväger nu att begära kompensation för uteblivna intäkter och ökade kostnader.

Foto: SCANPIX (OBS! MONTAGE)

För drygt ett år sedan köpte det schweiziska bolaget Kentaro upp tv-rättigheterna för svensk fotboll för fyra år framöver. Kentaro sålde i sin tur vidare kvalmatcherna till TV4 och i avtalet ingick även januarilandskamperna. Samtidigt är det Kentaros uppgift att arrangera januarilandskamperna och att finansiera Sverige vistelse i Sydafrika.

Och just själva arrangemanget har fungerat så där, milt uttryckt.

Sverige skulle först möta Mocambique men de ställde in landskampen eftersom seriespel pågår för fullt. Sydafrika gjorde samma sak och väljer i stället att ställa upp med sitt U23-landslag.

Förlorat intäkter

Men virrvarret tar inte slut där.

Så sent som under lördagen fick TV4, som planerar att sända båda landskamperna, reda på var matchen på onsdag kommer att spelas och när den är tänkt att sparka igång.

Kanalen har inte kunnat planera in matchen i sin tablå och förlorat intäkter eftersom de inte har fått igång reklamförsäljningen kring sin sändning.

– Vi är inte alls nöjda med hur det har fungerat. Det är frustrerande att inte veta när matchen börjar och vi har inte fått rätt förutsättningar för att göra det här bra, varken kommersiellt eller redaktionellt säger TV4:s fotbollschef Emir Osmanbegovic.

TV4 överväger om de ska kräva kompensation från Kentaro som är ansvariga för vinterturnén.

– Det tar tid att planera allting och vi har inte fått den tiden vi behöver. Vi har diskuterat internt om vi ska kräva kompensation för uteblivna intäkter och extra utgifter. Vi får räkna på hur mycket det kan bli, säger Osmanbegovic som inte vill spekulera i någon summa.

”Vet inte när...”

Är du säker på att ni kommer att kunna sända matchen mot Botswana på onsdag?

– Ja, det ska vara klart nu. Men vi vet fortfarande inte när matchen mot Sydafrika på lördag ska spelas. Vi vill gärna sända den men vi behöver tid på oss för att förbereda.

Men känner du dig trygg i att det kommer att fungera?

– Ja, men vägen dit har inte varit speciellt bra.

ARTIKELN HANDLAR OM