Hamrén: Vi har tappat fysiken

”För lite träning och
för mycket tv-spel”

FOTBOLL

KAPSTADEN. Är våra unga svenska fotbollsspelare för klena?

Erik Hamrén tycker det och varnar för följderna.

– Jag är rädd att vi kommer efter de andra länderna, säger han.

Foto: Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Dåligt tränade Sveriges unga fotbollsspelare har hamnat på efterkälken när det gäller fysiken. Nu jobbar förbundskapten Erik Hamrén för en förändring.

Joachim Björklund, Patrik Andersson, Klas Ingesson, Stefan Schwarz, Kim Källström, Johan Elmander och Zlatan Ibrahimovic. En gemensam nämnare hos några av våra absolut bästa fotbollsspelare under de senaste 15–20 åren är att alla var (eller är) fysiska praktexemplar.

Men tiderna förändras och nu varnar förbundskapten Hamrén för att Sverige och övriga skandinaviska länderna halkar efter landslagen runt om i världen.

”Rädd att vi tappar”

– Jag är lite rädd för att vi i Skandinavien börjar tappa fysiskt, som var en våra styrkor tidigare. Tekniken har gått framåt om man tittar på de yngre spelarna, men de har tappat mycket i fysiken.

Förbundskaptenen hittar flera orsaker till varför det har blivit så.

– Det är mindre gymnastik i skolorna, det finns mer tekniska saker med tv-spel och datorer. Om jag jämför med andra länder, som i Sydamerika där jag har rest en del, så tycker jag våra yngre spelare ligger efter rent fysiskt. De andra är starkare.

Lösningen mer träning

Och lösningen? Den är enkel.

– En violinist som tränar 7–8 timmar om dagen, det tycker folk är fantastiskt. Men fotbollsspelare som tränar så mycket, den är det lite rovdrift på. Ska du blir bra måste du träna mycket också. Tränar man bara två dagar i veckan som många ungdomar gör då blir de talanger när de är 27 år i stället.

Hamrén menar att ansvaret ligger ute hos klubbarna.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om våra talanger, att de ska komma upp fysiskt. Jag försöker ta upp det här när jag är ute och snackar med klubbarna och med folk som kan påverka det här. Jag är orolig på den biten, att vi får fram för få atleter.

FAKTA

De tio landslagsdebutanterna i siffror

Rasmus jönsson, 20, HIF 191 cm/67 kg

Marcus Nilsson, 22, HIF 194 cm/80 kg

Pär Hansson, 24, HIF 185 cm/82 kg

Viktor Noring, 19, TFF 196 cm/90 kg

Nordin Gerzic, 27, ÖSK 175 cm/79 kg

Kristoffer Nordfeldt, 21, BP 190 cm/85 kg

Pierre Bengtsson, 22, FCN 174 cm/70 kg

Emil Salomonsson, 21, HBK 184 cm/75 kg

Niklas Backman, 22, AIK 186 cm/82 kg

Jiloan Hamad, 20, MFF 172 cm/71 kg

ARTIKELN HANDLAR OM