Gerndt är det bästa alternativet till Zlatan

FOTBOLL

KAPSTADEN. Det var knappt någon som tittade på, underhållningsvärdet var väl så där och kvalitén på motståndet svårbedömt.

Men vad fasen, Sverige vann och vi fick se ett nytt genombrott i landslaget.

Alexander Gerndt kan mycket väl ta en plats i EM-kvaltruppen senare i vår.

Ola Toivonen, Rasmus Elm, Emir Bajrami.

Efter att ha sett Sveriges första landskamp i år kan vi foga ett nytt namn till raden av spelare som fått sitt landslagsgenombrott under en januariturné.

Alexander Gerndt, 24.

Planens bäste

Anfallaren var planens bäste spelare i första halvlek och behövde bara 32 minuter (om vi räknar in de två han fick mot Tyskland) på sig för att sätta sitt första landslagsmål. Sebastian Eriksson slog en perfekt passning, Gerndt tog en av fin löpning (en av flera i första halvlek) och rullade säkert in 1-0.

Innan dess hade allsvenskans skyttekung hunnit med att avsluta två gånger med sin vänster. Gång på gång drog han i sätt Botswanas försvar med sina smarta löpningar och vid sidlinjen stod Erik Hamrén och applåderade.

Om Gerndt inleder allsvenskan på ett bra sätt blir jag inte alls förvånad om han är med i truppen när Sverige möter Moldavien senare i vår.

På vems bekostnad?

Ja, om det inte lossnar ordentligt för Marcus Berg ligger han risigt till. I dagsläget känns HIF-anfallaren som det bästa alternativet till Zlatan på topp längst fram.

I övrigt då?

Segern är en seger

Jag hade väl hoppats på lite mer från Tobias Hysén och Guillermo Molins. Båda såg lite tröga ut, tyngda av hård försäsongsträning. Rasmus Jönsson skötte sig okej i nummer 10-positionen, spelade upp sig allt eftersom och får godkänt i sin landslagsdebut.

Anders Svensson visade återigen att han är viktig för landslaget. Han var bäst, tillsammans med Gerndt, och fick avgöra sin 112:e landskamp med ett vänsterskott.

Vad säger då en 2-1-seger mot Botswana?

Inte speciellt mycket, va?

Men seger är en seger – och det är viktigt att vinna fotbollsmatcher, oavsett om du möter Argentina, Botswana eller Burträsks IF.

ARTIKELN HANDLAR OM