Den stora frågan – är han spelare 36?

Laul: Jag vill tro att Fredrik Ljungberg är en av de 35 bästa i landet

FOTBOLL

Efter januariturnén åker förbundskapten Erik Hamrén till Cypern med en 35 man stor jättetrupp.

Den stora frågan handlar lik förbannat om spelare nummer 36.

Foto: BILDBYRÅN
Fredrik Ljungberg spelade i går för sitt Celtic – laget vann med 1–0 mot Aberdeen.

En av fjolårets mest uppmärksammade biofilmer var Martin Scorseses filmatisering av Dennis Lehanes psykologiska thriller Shutter Island. Bokens svenska titel – Patient 67 – fångar den röda tråden: vem är patient nummer 67 på ett mentalsjukhus med bara 66 rum?

När Erik Hamrén i februari tar ett unikt landslagsgrepp och skrapar ihop svensk fotbolls 35 bästa är det högintressant att få svar på om Fredrik Ljungberg är en av dem – eller om han kommer att vara ”spelare nummer 36” framöver också, aktuell enbart vid ett krisläge.

En landslagstrupp ska bestå av de bästa spelarna oavsett ålder och relation till lagkaptenen. Sedan halkar vissa med på grund av att konkurrensen är svagare på just den positionen. Till exempel har en ytterback som Mikael Dorsin en realistisk chans då Sverige är svaga där.

Används i många roller

Är 33-årige Fredrik Ljungberg en av svensk fotbolls 35 bästa spelare? Jag vill tro det, dessutom användbar i flera olika roller, till och med som en klok gammal ytterback (jodå). Men utifrån hur det låter både på Ljungberg själv och landslagsledningen vågar vi inte plocka med honom i truppen här under.

Andra spelare som riskerar att hamna precis utanför är Henok Goitom, Almeria, samt Markus Rosenberg och Kennedy Bakircioglü trots att de blivit något av stjärnvärvningar för nedre mittenlaget Racing Santander. Men det lutar åt att tåget har gått för våra La Liga-proffs.

Gerndt är närmast självskriven

Överraskningarna i jättetruppen kan i stället komma från Serie A och holländska ligan: vi räknar kallt med Bolognas Albin Ekdal samtidigt som Petter Andersson, Groningen, är på väg tillbaka. Viktor Elm, Heerenveen är i grund och botten för bra för att glömmas bort.

Från årets januariturné är Alexander Gerndt närmast självskriven, han kunde knappast ha gjort mer för att förtjäna en plats. Sebastian Eriksson är positionsmässigt intressant, snart måste någon ta över efter Anders Svensson även om han säger sig sikta på Ravellis landskampsrekord. Av samma anledning ligger Adam Johansson mycket bra till, ja även Emil Salomonsson lär finnas med i diskussionen, högerbackar har Sverige inte särskilt gott om.

Ivo Pekalski och Denni Avdic tvingades lämna återbud till januariturnén av olika anledningar och Hamrén missar knappast chansen att få bekanta sig med dem på Cypern i stället.

Ungefär så.

Många i kön till landslaget

Om man ska summera årets januariturné blir betyget någonstans mellan två och tre plus. Alexander Gerndts mini-succé kändes fräsch men matcherna blev svårbedömda. Botswana (2–1) var på många sätt ett för dåligt motstånd för att dra några växlar. I går mot Sydafrika (1–1) föll flera svenska spelare igenom i värmen: målvakten Viktor Norings tavla gav 0–1, i backlinjen hängde varken Marcus Nilsson eller Emil Johansson med, Nordin Gerzic var ett nummer för liten på mitten och framåt imponerade inte någon förrän Gerndt byttes in. Det är naturligtvis långt ifrån kört för spelare som Rasmus Jönsson, Jiloan Hamad och Guilermo Molins men de tog inte steget i januari 2011 i alla fall.

Sett över båda matcherna var Örebros mittback Michael Almebäck bäste spelare efter Anders Svensson och Gerndt. Men det är många i kön till en blågul mittbacksplats.

ARTIKELN HANDLAR OM