Ingen gröngöling

Andreas Granqvist redo för Holland: ”Känner att jag är med på annat villkor nu”

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Får chansen I landslaget har Andreas Granqvist fått vänja sig vid att sitta på bänken eller läktaren. Men mot Holland om drygt en vecka talar allt för att han kommer att stå mitt i rampljuset.
FOTBOLL

GRONINGEN. Målskytt i går och i form för större uppgifter.

Efter 1 530 minuter på bänk och läktare är Andreas Granqvist beredd att ta sitt ansvar som mittback i EM-kvalets ödesmatch.

– Det känns som att jag kan Holland väldigt bra, säger han.

För Sportbladet berättar Sveriges nya landslagshopp även om Jesper Janssons visdomsord, den nya familjemedlemmen och Zlatans hockeytackling.

Under tre dagar i Holland har vi alltså fått höra att landslagsmålvakten Andreas Isaksson är trygg, att Groningen-tränaren Pieter Huistras tycker att svenskarna kan sova gott och att kollegan Fredrik Stenman anser att han är en av holländska ligans tre bästa backar.

Om någon fortfarande tvivlar tänker Andreas Granqvist visa den 12 oktober att det var onödigt.

– Det är klart att det kommer att vara lite nervöst, men det gäller bara att fokusera och ta chansen, säger han.

I?går blev han målskytt när han satte en straff mot Twente. Vårt möte äger rum några dagar innan dess.

Restaurangen i Euroborg är nästan tom, det är fortfarande tidig förmiddag. Andreas Granqvist smuttar på sitt kaffe och verkar vara bekväm med den nya uppmärksamheten (”många sms efter San Marino”).

Han har väntat på tillfället.

Groningebacken debuterade i lands­laget i januari 2006. Han hade suttit på läktaren eller bänken i samband med 17 tävlingsmatcher innan han kastades in mot San Marino 7 september.

Under Lars Lagerbäcks tid var han nära att ge upp.

– Tålamodet tröt i träningsmatcherna, man kände att man borde fått chansen någon gång. Det var där besvikelsen fanns, berättar han.

Och nu?

– Under Erik (Hamrén) känner jag att jag är med på ett annat villkor. Jag har varit tredje alternativ. De samtal jag haft med honom har varit väldigt positiva. Han ser mig som en spelskicklig back, en mittback han vill ha i sitt spelförande lag. Vitryssland i våras var den största landskampen från start, det var skönt efter tre-fyra år att få starta.

Hamréns förstaval

Han är inför samlingen i Amsterdam på torsdag Erik Hamréns förstaval som ersättare till avstängde Olof Mellberg.

Hur ser du på VM-finalisterna?

– De har mycket skador, som tur är saknar de Robben, och spelstilen de hade i VM var inte det vanliga Holland som folk här tycker om. Jag tror att de nu är mer tillbaka till sin gladfotboll igen. De vill spela roligt.

Deras nackdel är att de inte har ett bra försvarsspel, mittbackarna är långsamma och det kan öppnas ytor framför dem, säger Andreas och tillägger:

– De flesta lag här i ligan spelar med en forward och är offensiva på kanterna, det är ju där som Holland har sin styrka också. Mycket inlägg till Huntelaar i boxen, det gäller att vi är vakna på det. Men det kan inte bli mycket svårare än när vi möter PSV borta....

Efter knappt fyra år i HIF:s ungdomsled plockade huvudtränaren Peter Swärdh upp Andreas Granqvist till A-laget. Han var då en mycket lång 18-åring som gjort en spikrak karriär genom ungdomslagen.

En av nyckelspelarna i HIF, Jesper Jansson i?dag sportchef, tog tidigt Påarpspojken åt sidan.

”Vill du vidare från Sverige får du inte vara blyg utan visa vem du är, annars blir du undanknuffad”, sa Jesper Jansson till ynglingen.

Orden etsade sig fast hos Granqvist och har präglat honom som spelare och person.

– Det betydde mycket att han kom till mig och sa det, säger Andreas Granqvist.

Han ber inte om ursäkt för sig.

Inte ens om det är landslagets kapten som står i vägen.

”Vi gillar att skoja”

När Zlatan Ibrahimovic kom tillbaka till landslaget i augusti gav han sig på Andreas Granqvist. Efter en ordduell spelarna emellan hockeytacklade Zlatan skämtsamt mittbacken.

Bilden av tacklingen hamnade snabbt på nätet.

– Jag såg den, det såg ut som att han tacklade mig ganska bra. Zlatan och jag kommer väldigt bra överens, vi gillar att skoja med varandra och han är ganska stark så det gäller att passa upp när han kommer. Jag såg att han sparkat någon i Milan under en träning...

Jodå, Rodney Strasser fick en liten spark i ryggen...

– Det gäller att ta honom på rätt sätt, jag vet att han gör sådär med glimten i ögat. Han vill hålla stämningen uppe och det gäller att ge tillbaka och inte bara ta. Jag försöker skämta med honom också, det tror jag att han uppskattar. När man lär känna Zlatan vet man hur han fungerar.

Lagkapten i Groningen

Andreas Granqvist är en ledartyp i många hänseenden. Groningens tränare Pieter Huistra har givit svensken kaptensbindeln inför den här säsongen.

– Han är en av våra ledare, trots sin ålder är han en förebild för de andra, säger Huistra.

25-årige Granqvist var på väg att lämna klubben i somras. Italienska Lecce och tyska Nürnberg hade konkret intresse, men Andreas valde att stanna. Han vill inte till ett bottenlag som slåss för sin överlevnad.

– Tyska, engelska, italienska eller spanska ligan vore kul. Men jag vill till ett lag som är spelförande, ett offensivt lag. Det är viktig i nästa klubbval, säger han.

Han trivs bra i svensknästet Groningen. Han bor tillsammans med sin sambo Sofie och paret har just fått tillökning.

– En hund – det är lagom, det blir liv i huset. Det är en schäfer som heter Dexter. Jag är uppvuxen med schäferhundar, så jag är van. Man får visa vem som är boss, säger Andreas Granqvist.

Återstår att se om han kan ha samma pli på Sneijder, Kuyt och Huntelaar.

ARTIKELN HANDLAR OM