Landslagets order till fruarna: Blogga INTE

Får inte skriva om landslaget: ”Vill inte att de ger kritik”

1 av 4 | Foto: Bildbyrån
Inte orolig ”Hon skriver vad hon tycker och tänker. Det är inte jag, inte mina ord och hon skriver inte något om vår samling”, säger Alexander Gerndt om hustrun Mys blogg.
FOTBOLL

AYIA NAPA. Landslagsledningen vill inte att spelarna bloggar, twittrar eller facebookar under samlingarna.

Nu kommer man också be spelarfruarna att vara försiktiga med vad de bloggar om.

– Vi vill inte att de ger uttryck för besvikelser och liknande som kan misstolkas – eller ren kritik, säger landslagets presschef Hans Hultman.

Sociala medier blir en allt större maktfaktor i dagens samhälle.

Men det är inget landslagsspelarna ska syssla med när de är på samlingar med Blågult.

– Under landslagssamlingar vill vi av princip att spelarna inte bloggar, twittrar, skriver krönikor åt dagstidningar och så vidare, säger presschefen Hans Hultman, men betonar att det inte råder något strängt förbud.

Manar till försiktighet

Spelarna är väl medvetna om reglerna och nykomlingarna informeras vid varje januariturné.

Och enligt Hultman har ingen spelare krävt att få blogga eller twittra under samlingen på Cypern.

Landslagsledningen fruktar förstås att det ska komma ut intern kritik, överenskommelser inom gruppen och liknande som kan ge rubriker i vanlig media.

Men flera av spelarna har flickvänner och fruar som bloggar på oavsett landslagssamling eller ej.

Hur gör ni med det?

– Vi har tanken att förlänga den informationen också till dem så att de också är försiktiga när det är landslagssamling.

Ni kommer att prata med spelarna om det?

– Ja. Framför allt inför mästerskap. En sådan här samling kan vi nog överleva det, säger Hultman och menar att kvalmatcher också kan påkalla en större försiktighet hos de bloggande spelarfruarna.

Vad vill ni att spelarfruarna inte ska skriva – om sådant som händer på samlingarna typ?

– Ja. Eller att de ger uttryck för besvikelser och liknande som kan misstolkas – eller ren kritik.

”Vet vad som gäller”

Sportbladet hittar fem spelarfruar som är aktiva bloggare, däribland Pontus Wernblooms, Alexander Gerndts och Andreas Granqvists.

Ingen av dem är oroliga för att deras fruar ska avslöja något känsligt.

– Det är klart hon inte kan skriva allt jag säger. Men jag tycker hon sköter det kanon, säger Wernbloom.

– Hon skriver vad hon tycker och tänker. Det är inte jag, inte mina ord och hon skriver inte något om vår samling, säger Gerndt.

– Min tjej vet vad som gäller, hon skriver inte om mig eller om fotbollen i sin blogg, säger Andreas Granqvist.

FAKTA

DE HAR BLOGGAT, TWITTRAT OCH FACEBOOKAT – OCH ÅNGRAT SIG:

RASISTATTACKEN

Inför fotbolls-VM i Sydafrika i somras valde det holländska landslaget att införa ett förbud mot Twitter. Anledningen var att mittfältaren Eljero Elia uttalat sig rasistiskt mot marockaner i en video på nätet, något som skapade stora rubriker i hemlandet.

– Jag vill be om ursäkt till det marockanska folket men jag är inte rasist. Jag växte upp i Haag i ett område med 75 procent marockaner och jag har många vänner bland dem, sa Elia enligt AP.

GICK UT MED STARTELVAN

Uruguays förbundskapten Oscar Tabarez gillade inte att några journalister valt att inkräkta på en av lagets stängda träningar under VM i Sydafrika. För att visa sitt missnöje valde han att straffa media genom att inte offentliggöra sin startelva inför semifinalen mot Holland som väntat.

Straffet hade dock ingen större effekt.

Lagets storstjärna Diego Forlán tog nämligen saken i egna händer och la ut startelvan på sin privata blogg.

AVSLÖJADE ÖVERGÅNGEN

I september i fjol fick Frölunda det tunga beskedet att Christian Bäckman skulle bli borta 10-12 veckor på grund av en knäskada. Det fick Frölundas general manager Kent Norberg att ge sig ut på transfermarknaden. Men han hade nog hoppats att själv få offentliggöra när klubben en tid senare gjorde klart med NHL-backen Christian Schubert. Men Schuberts fru hann före när han på Facebook skrev: ”So we are heading to Gothenburg, Sweden AHHHH”.

SÅGADE DOMAREN

När Liverpool tidigare i år förlorade mot Manchester United i FA-cupen fick de bland annat lagkapten Steven Gerrard utvisad och en tveksamt dömd straff emot sig. En av dem som tog förlusten sämst var Ryan Babel som efteråt sågade domaren Howard Webb på sin Twitter där han skrev:

”Och dom kallar honom en av de bästa domarna. Det är ett skämt.” Till det publicerade han även en manipulerad bild på Webb iklädd Unitedtröja.

...MEN SOCIALA MEDIER KAN VARA BRA OCKSÅ, HAMRÈN

Som tioåring kom Winston Reid till Danmark från Nya Zeeland. Han hann med tio U20-landskamper i sitt nya hemland innan han skrev på Facebook att han ville spela för Nya Zeeland i?stället. Förbundskapten Ricki Herbert fick nys om önskemålet och tog med Reid till VM i Sydafrika i somras. Tacken blev att 21-åringen fixade en poäng med sitt mål mot Slovakien på övertid.

ARTIKELN HANDLAR OM