”Jag tror att de är livrädda för Zlatan”

Unik enkät med svenska hollandsproffsen: Kommer psyka och sparka

FOTBOLL

AMSTERDAM. Sportbladets unika expertjury är övertygad.

De holländska stjärnorna kommer att ta Zlatan Ibrahimovic hårt och psyka honom.

– Jag tror de är livrädda för Zlatan, säger Pontus Wernbloom.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Zlatan Ibrahimovic kan räkna med tuff bevakning i matchen mot Holland på tisdag. ”De måste vara väldigt tuffa mot honom, nästan brutala som de var i VM”, säger Andreas Granqvist.

Det holländska spelarna har inte uttryck någon större oro inför mötet med Sverige.

Men det finns en spelare som de har stor respekt för.

Zlatan Ibrahimovic har lämnat spår efter sig i Holland och har en stark koppling till några av stjärnorna i det holländska landslaget. Flera spelare i Sportbladets holländska jury, 16 av de 17 svenska proffs som spelar i holländska klubbar, har känt av Zlatan-arvet.

– Ja, definitivt. Det surras mycket om Zlatan. Sedan han lämnade Ajax tror jag inte de har vunnit ligan, säger Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar.

– Det blir alltid lite extra uppmärksamhet när Zlatan återvänder till Holland. Det finns ju en speciell relation till honom, säger Rasmus Lindgren, Ajax.

”Måste vara tuffa”

Sedan Zlatan lämnade Ajax har han också blivit en världsspelare och juryn tvekar inte när de pekar ut Sverige viktigaste spelare i en match som trots allt lär bli defensiv för Sveriges del.

Juryn är också övertygad om hur det kommer att se ut under EM-kvalet på tisdag.

– De måste vara väldigt tuffa mot honom, nästan brutala som de var i VM. De behöver nog vara två på honom. Ingen ren markering, men en kommer alltid följa honom i ytan, säger Groningen och landslagets mittback Andreas Granqvist.

”Kan lacka ur lite”

– De är rädda för Zlatan, det märks på holländarna. De kommer gå in ganska tufft på honom, säger Viktor Elm, till vardags i Herenveen.

Zlatan kommer inte bara ha holländska spelare som ligger tätt och tar honom fysiskt. Många av de svenska Hollandsproffsen tror att det blir rena psykningar.

– De kommer att försöka psyka honom och sparka ner honom. Det kan vara lite farligt för Sverige för om det inte går så bra för Zlatan i början av matcherna så kan han lacka ur lite. Det är logiskt att Holland kommer att försöka få honom ur balans, säger Philip Haglund, Heerenveen.

”Kommer vara på honom”

Men svenskarna är inte oroliga för hur Zlatan Ibrahimovic ska hantera situationen.

– De känner honom som den världsspelare han är, men under sin tid i Holland var han lättare att påverka till det negativa. De kommer säkert vara på honom så mycket som möjligt och irritera honom. Men ska man vara ärlig finns det inte mycket de kan göra. Jag tror inte de kommer att lyckas med det, säger Vitessespelaren Lasse Nilsson.

Landslagets och PSV:s Marcus Berg tror inte heller att psykningarna biter på blågults Milananfallare:

– Han kan ta och ge smällar på ett smart sätt. Han är inte lätt att få ur balans, han får så mycket stryk i vanliga fall för de vet inte hur de ska stoppa honom. Han kan ge och ta på ett smart sätt, säger Marcus Berg.

De 3 senaste Zlatan–klippen

ARTIKELN HANDLAR OM