Gerndt: Trodde att det var ett skämt...

Skyttekungen tar Elmanders plats mot Tyskland

FOTBOLL

Skyttekung i allsvenskan och nybliven landslagsman.

Men Alexander Gerndt trodde inte att det var sant när han först fick beskedet om landslaget.

– Jag trodde bara att det var någon som skämtade, säger han.

Alexander Gerndts genombrott i år har varit totalt. Skyttekungen i allsvenskan krönte i går succén med att för första gången bli uttagen i a-landslaget i matchen mot Tyskland 17 november. Men mitt i hyllningsstormen står en självkritisk 24-åring som inte ens trodde på att han fått en landslagsplats.

”Massor att jobba på”

– Jag trodde bara att det var någon som skämtade. Men sedan ringde (Marcus) Allbäck och då förstod jag att det var på riktigt. Det är jättekul och ett kvitto på att jag gjort något bra den här säsongen. Men jag har fortfarande massor jag måste jobba på och bli bättre på. Jag har bara kommit en liten bit på vägen, säger Gerndt.

Gerndt ger knappast intrycket av en självsäker landslagsman när han talar. 24-åringen säger också att han haft problem med självförtroendet och länge jobbat på att tro på sig själv. Efter fiaskot i AIK för tre år sedan och bara tre mål för Gefle i fjol lossnade det äntligen i år.

– Självförtroendet är jätteviktigt och kommer inte självförtroendet vågar du inte göra det du måste på planen. Det har inte alltid varit det bästa men jag har jobbat mycket med det.

Varför har det varit så?

– När du är tredje, fjärde eller femte forward som jag var i AIK har du sämre självförtroende. Jag funderade på varför det inte fungerade och sådana bitar. Sedan har jag pratat väldigt mycket med Ulf Stillman, som var min fystränare på Gotland, och fått mycket hjälp av honom som fått det att lossna. Vi har blivit väldigt bra vänner och han betyder otroligt mycket för mig. Utan honom hade jag aldrig tagit mig så här långt.

Tror du AIK ångrar sig nu?

– Nej, jag tror att de är nöjda att de sålde mig. När jag var i AIK var jag inte tillräckligt bra utan det var först senare jag utvecklades. Det var svårt för dem att se att jag skulle besitta något speciellt så jag tror de är nöjda ändå.

Feyenoords sportchef Leo Beenhakker såg matchen mot Kalmar. Är det ett intressant steg för dig?

– Om han satt där kommer jag aldrig bli aktuell för Feyenoord med tanke på prestationen jag gjorde i den matchen.

FAKTA

Hela truppen:

Målvakter: Andreas Isaksson, Johan Wiland.

Backar: Andreas Granqvist, Mikael Lustig, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg, Berhang Safari, Oscar Wendt

Mittfält/Anfall: Marcus Berg, Rasmus Elm, Alexander Gerndt, Tobias Hysén, Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Sebastian Larsson, Anders Svensson, Ola Toivonen, Pontus Wernbloom och Christian Wilhelmsson.

ARTIKELN HANDLAR OM