Planen: Så når vi EM

Hamrén har detaljplanen klar Erik Hamrén instruerar sina landslagsspelare på gårdagens träning. I kväll möter Blågult Tyskland, men fokus för Zlatan (spelar ej i kväll) och Hamrén ligger redan |på dubbelmötet mot Moldavien i vår. Den 29 mars tar Sverige emot Moldaverna och returmötet spelas den 3 juni. |
FOTBOLL

GÖTEBORG. Efter fiaskot mot Holland får inget gå snett i fortsättningen.

Landslagsledningen har satt i gång ett batteri av åtgärder för att rädda målsättningen: EM 2012.

– Vi ska lära av misstagen. Vi har fortfarande stora möjligheter att ta oss till EM, säger Daniel Majstorovic.

Det var ett rejält stukat fotbollslandslag efter utspelningen av Holland i 1–4-förlusten för en månad sedan.

Storförlusten innebär att utrymmet för misstag är ytterst litet för att kunna utmana Holland om gruppsegern eller för att se till att bli bästa grupptvåan och ta en direktplats i EM-slutspelet 2012.

Matchen mot Tyskland

i kväll är första steget att återskapa det tidigare starka självförtroendet.

– Vi behöver en bra match och ett bra resultat mot Tyskland så vi får tillbaka det positiva som vi hade under en längre tid, säger Daniel Majstorovic.

– Det blev en riktig käftsmäll mot Holland. Inför vårens EM-kval behöver vi jobba vidare på den linjen vi valt sedan tidigare. Våga spela det spelet vi gjort, utan att bli naiva.

Använder internet

För att bättre använda tiden mellan landslagssamlingarna har Erik Hamrén tänt på en idé från landslagets fysiolog och analytiker Paul Balsom.

Klipp från landslagets senaste match ska finnas tillgängliga för spelarna att titta på via lösenord på internet.

Sedan ska spelarna en och en via en videochat tillsammans med Hamrén titta igenom utvalda klipp och diskutera interaktivt med förbundskaptenen.

– Jag har gjort ordning 36 klipp från Hollandsmatchen som spelarna kan gå in och se på. Till våren är ambitionen att det även ska finnas sammanställningar på kommande motståndare, säger Balsom.

En viktig åtgärd inför vårens EM-kval är att så långt som möjligt lätta på bördan för extremt matchbelastade Zlatan Ibrahimovic.

Viktigt att vila Zlatan

Zlatan avstår matchen

i kväll – och Hamrén hoppas på ett gott samarbete med Milan framöver.

– Jag hoppas att alla, både landslag och klubbledare, ser till göra det bästa för spelarna. Det är jag övertygad om att de gör även i Milan, säger förbundskaptenen.

Kostexperten Henning Svendsen ska se till att landslagsspelarna näringsmässigt äter rätt och är förberedda inför vårens nyckelmatcher mot Moldavien och Finland när en lång klubbsäsong närmar sig slutet.

– Det är oerhört viktigt att spelarna inte är trasiga då. Att fibrerna mår bra, att aminosyrorna (protein) finns i kroppen, säger Henning Svendsen.

ARTIKELN HANDLAR OM