Diagnosen – utbränd

Hamrén positiv till Zlatans avstängning: Ett bra break

FOTBOLL

Erik Hamréns diagnos på Zlatan:

Snudd på utbränd men räddades av avstängningen.

– Väldigt positivt att Zlatan fick den här pausen, inte minst mentalt, säger förbundskaptenen.

Foto: Bildbyrån
En paus från allt ansvar i Milan – det kan vara rätt medicin för Zlatan, tror Sveriges förbundskapten Erik Hamrén.

Ni kan storyn vid det här laget. Efter att ha varit skillnaden i match efter match för Milan under hösten och efter jul hamnade Zlatan i en formsvacka från februari in i mars. Den nådde sin botten för två veckor sedan då Ibrahimovic viftade till Baris Marco Rossi i magen, fick rött kort och stängdes av tre matcher.

”Fint med ett break”

I går samlades landslaget inför tisdagens EM-kval mot Moldavien och avstängningen var ett givet ämne under presskonferensen med Erik Hamrén.

– Av det jag sett från TV:n tror jag det har är väldigt positivt för oss att Zlatan fick den här pausen. Jag har inte hunnit prata med honom nu men kan tänka mig att det var fint med ett litet break, inte minst mentalt, säger förbundskaptenen.

Även om Hamrén inte använder ordet utbränd ligger jämförelsen nära till hands.

Kan det vara jobbigare mentalt än kroppsligt för spelare på den här nivån?

– Ja, det tror jag. Det är min erfarenhet. Som tränare och spelare har du en inre press att prestera. Du har också en yttre press och den ökar beroende på vilken klubb du spelar för och vilken position och roll du har i laget. Zlatan har burit det här laget under stora delar av säsongen så jag tror säkert han känner av pressen. Slitage är inte bara fysiskt utan också mentalt.

Sämre i mars

Hamrén påpekar samtidigt att han tycker Zlatan hanterar pressen på ett bra sätt.

– Det är det som gör honom så fantastisk, det är inte bara i Milan han har klarat av det utan i många andra klubbar också.

Statistik visar att Zlatans målproduktion sjunker i februari och mars i alla klubblag han representerat sedan Juventus men bland annat på grund av avstängningen är Hamrén inte orolig inför matchen mot Moldavien.

– Landslag och klubblag är olika lag och olika förutsättningar. Det bekymrar mig inte inför tisdag, säger Erik Hamrén.