Botfällda på miljoner – och vakter åt landslaget

Förbundet både bötfäller och hyr in AIK:s säkerhet

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

De senaste fyra åren har Svenska fotbollförbundet bötfällt AIK på 1,1 miljon kronor i arrangemangsrelaterade frågor.

Samtidigt hyr förbundet in klubbens tjänster för att säkerställa ordningen i samband med alla landslagsmatcher.

– Jag gör ingen värdering av det. Avtalen är skrivna av vår marknadsavdelning och på marknadsmässiga grunder, säger förbundets säkerhetschef Anders Sigurdson.

Bara förra säsongen tilldömde Svenska fotbollförbundet AIK 440 000 i böter i samband med sina arrangemang. Totalt har klubben de senaste fyra åren betalat 1,1 miljoner kronor i böter till förbundet.

”Hyr in våra tjänster”

Samtidigt anlitar fotbollsförbund AIK som ansvariga för säkerheten i samband med landslagets matcher.

– De hyr in våra tjänster och vi sköter säkerheten enligt ett avtal. Det är ordningsvakter, publikvärdar, kameraövervakning och allt, säger AIK:s säkerhetsansvarig Henrik Koch.

Hur ser du på att ni samtidigt tilldöms höga böter för era egna arrangemang?

– Vi, som alla andra, tycker att det är jättekonstigt att de straffar oss när alla tycker att det är ett klockrent arrangemang och inte straffar individen som gör det. Alla vi pratar med: förbund, polis och klubbar i Sverige är ense om att vi har en mycket bra säkerhet och inga brister i vårt arrangemang, säger Koch.

Förbundet betalar

Fotbollsförbundets säkerhetschef Anders Sigurdson säger sig inte se något konstigt i att förbundet bötfäller AIK för säkerhetsbrister samtidigt som de anlitar klubben för sina egna evenemang.

– Jag gör ingen värdering av det. Avtalen är skrivna av vår marknadsavdelning och på marknadsmässiga grunder. Bestraffningarna utgår efter regelverket i fotbollen som har sin disciplinnämnd som gör en bedömning av straffvärdet. Jag kan inte lägga någon värdering i det, säger Sigurdson.
 

Vem betalar om något går snett mot Moldavien?

– Bestraffas vi för vårt arrangemang av Uefa så betalar vi. De har matchdelegater här och gör vi några fel får vi de böterna.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vill inte uttala sig i frågan utan hänvisar till generalsekreterare Mikael Santoft som inte gått att nå.

FAKTA

AIK:s böter år för år:

2007: 285 000 kronor.

2008: 110 000

2009: 265 000

2010: 580 000 (440 000 för inhemskt spel och 140 000 från Uefa för Europa League)

ARTIKELN HANDLAR OM