Hamrén gör reklam för öl

Förbundskaptenen i blåsväder: ”Jag ser ingen koppling till alkohol”

FOTBOLL

Fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén gör reklam på ölmärket Norrlands Gulds hemsida, trots att Svenska fotbollförbundet tar ställning mot alkohol, något som uppmärksammas av sajten Matvarupriser.se.

Filmen – som handlar om amatörturneringen Grushjältar cup – spelas upp bredvid Norrlands Gulds logga med en text som associerar till märket.

– Vi ska inte propagera för alkoholhaltiga drycker, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till TT.

– Jag ser ingen koppling till alkohol, svarar Hamrén.

Hamrén.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell känner inte till reklamen.

– Jag har varken sett ölreklamen eller hört talas om den, sade Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till TT sent i går.

– Vi ska inte propagera för alkoholhaltiga drycker, men jag känner inte till något om detta.

Enligt Lagrell har förbundet ofta samarbeten med företag.

– Vårt folk medverkar ibland i olika annonser och liknande, men jag kan inte ta ställning till Eriks medverkan utan att veta något om hur det ser ut, sade han.

”Ser ingen koppling”

Enligt Erik Hamrén visste förbundet om reklamfilmen med Norrlands Guld.

– Den var reklam för Grushjältar cup.

Men det kan uppfattas som att du gör reklam för Norrlands Guld.

– Ja, de är ju sponsorer till förbundet, med Spendrups. Det är därför jag gör den.

Hur går det ihop med landslagets alkoholpolicy?

– Det finns väl andra grejer än alkohol hos Norrlands Guld. Mitt jobb är att göra jobb för våra sponsorer. Jag ser ingen koppling till alkohol.

Lars-Åke Lagrell säger att ni inte ska propagera för alkoholhaltiga drycker.

– Men det tycker jag inte att jag gör heller. Jag propagerar för Grushjältar cup.

Du ser ingen koppling till öl?

– Nej.

Är du är beredd att ta sådana här uppdrag igen?

– Det beror på vilka sponsorer det är. Den här har jag gjort med tanke på att vårt förbund önskade att jag skulle vara med på den här. Jag tyckte att det var en rätt skojig grej att göra till de som spelar i Grushjältar cup.

Grushjältar cup är en nationell fotbollsturnering för amatörer. På Svenska fans hemsida presenteras cupen bredvid ölmärket Norrlands Gulds logga och texten "Officiell supporterbar". Där står också att cupen arrangeras av Svenska fotbollförbundet i samarbete med ölmärket. På en bild håller ett antal fotbollsspelare upp en cup-flagga med Norrlands Guld-loggan på, denna gång dock med texten alkoholfri under.

Förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vill inte uttala sig om ölreklamen på måndagsmorgonen. Han hänvisar till ett pressmeddelande som Svenska fotbollförbundet ska lägga ut på sin hemsida senare under dagen.

– Jag var inte informerad och jag hade ingen aning. Men att Erik har ställt upp på något, så som det har beskrivits, det stämmer inte alls, säger han till TT.

”Är den alkoholfria”

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Mikael Santoft ser inga problem i att göra reklam för ölmärket Norrlands Guld, och menar att det inte strider mot förbundets alkoholpolicy.

– Det står faktiskt Norrlands Guld, och så är det den alkoholfria, precis som det är i tv-reklam i övrigt, säger han med hänvisning till den hemsida där Erik Hamréns reklamfilm ligger uppe.

TT: Men Grushjältar cup presenteras även utan tillägget "alkoholfri" i andra sammanhang.

– Det är möjligt, jag har inte tittat på alla ställen. Varumärket Norrlands Guld finns med bland de sponsorer vi har. Och det tycker jag inte är anmärkningsvärt.

Mikael Santoft påpekar att Svenska fotbollsförbundets samarbete med Spendrups, som äger varumärket Norrlands Guld, inte är förbjudet, och förtydligar att förbundet inte gör reklam för alkohol.

– Grushjältar cup är möjlig att göra överhuvudtaget för att Spendrups har ställt upp, säger han.

Sportbladet/TT

ARTIKELN HANDLAR OM