”Förbundet måste ha koll på spelarna...”

Cetinkaya.
FOTBOLL

Det svenska herrlandslaget måste se över sina rutiner.

Annars kommer fler spelare med invandrarbakgrund att byta landslag, befarar agenten Hasan Cetinkaya.

– Det är synd för Sverige som varit med och utbildat talangerna.

Mycket talar för att Labinot Harbuzi och Emir Kujovic kommer att representera Albanien respektive Montenegro

i framtiden.

”Förtjänar en kontakt”

Förbunden har tagit kontakt med spelarna för att hjälpa dem att byta landslag.

– Det är inte bra för svensk fotboll att de först är med och utbildar spelare och lägger ned tipselitpengar för att sedan inte fortsätta följa dem när de spelar i en liga som är topp fem i världen, säger agenten Hasan Cetinkaya syftande på den turkiska ligan.

– Jag menar inte att Harbuzi och Kujovic ska gå rakt in i ett svenskt landslag, men de förtjänar att ha en kontakt med det svenska förbundet. Om de hade följt dem och inte tyckt att de var tillräckligt bra hade det varit en annan grej. Nu finns det ingen verksamhet alls, och det är en brist hos förbundet.

Ny generation på gång

Holland, Frankrike och Tyskland är exempel på länder som har tagit tillvara på talanger som har rötter i andra länder.

– Det pågår en stor kamp mellan Tyskland och Turkiet just nu. Tyskarna vill att turkarna som bor i landet spelar för dem. Det kan ju bli en liknande situation här, men på ett annorlunda vis, säger Cetinkaya och fortsätter:

– Sverige måste börja anpassa sig lite så att spelarna inte försvinner till andra förbund. De måste ha en annan bredd än Skandinavien, Belgien och Holland. Det kommer en ny generation med spelare med invandrarbakgrund och Sverige måste ha koll på spelarna.