Stjärnan vill byta landslag

Efter U21-EM har Labinot Harbuzi nobbats av Blågult: ”Pratat med Albanien”

Turkietproffsen Labinot Harbuzi och Emir Kujovic kan byta landslag.
FOTBOLL

Turkietproffsen Labinot Harbuzi och Emir Kujovic har tröttnat på Svenska fotbollförbundet.

Sportbladet kan avslöja att duon planerar att byta landslag.

– Jag började prata med det albanska landslaget för sju-åtta månader sedan, säger Labinot Harbuzi.

Labinot Harbuzi har gjort sig ett namn i Turkiet och jagades av flera toppklubbar, men 25-åringen får inte lämna Genclerbirligi i sommar. I stället valde klubbens president att dubbla Harbuzis lön och göra honom till lagkapten.

”Nonchalerat Turkiet”

Mittfältaren känner sig inte lika uppskattad av det Svenska fotbollförbundet.

– Svenska landslaget har nonchalerat den turkiska ligan. Vi spelar mot världsspelare som Guti, Simao och Hugo Almeida under säsongen. Det är surt att man låter allsvenskan gå före en av de bästa ligorna i Europa. Det är något som inte stämmer, säger Labinot Harbuzi.

Den förre Malmö FF-spelaren har kosovoalbanska rötter och blev i slutet av förra året kontaktad av Albanien.

– Jag tänkte mycket på landslaget efter flytten och blev besviken på vissa uttagningar. Jag är född och uppvuxen i Sverige, men känner starkt för Albanien och vill nu spela för det albanska landslaget. Det här är inget sätt att använda media för att komma med i det svenska landslaget. Jag vill ha en plats för mina kvaliteter, och de verkar inte passa, säger han.

God vän med Zlatan

Labinot Harbuzi och Zlatan Ibrahimovic blev goda vänner när de spelade tillsammans i Malmö FF och under åren de var i Holland. 25-åringen ser Zlatan som sin stora idol och har bland annat flera matchtröjor från honom, men inte ens Sveriges lagkapten kan få Harbuzi på andra tankar.

– Med all respekt, Zlatan är Zlatan, man vill vara önskad av förbundskaptenen. Hade Zlatan velat ha med mig är jag väldigt tacksam, men det är tränarens beslut i slutändan.

Har kontaktat Fifa

Senast Labinot Harbuzi representerade Sverige var 2009, under U21-EM på hemmaplan.

– Därför behöver jag nog dispens, men jag har pratat med Albanien och de har tagit kontakt med Fifa.

Emir Kujovic, som lämnade Sverige för turkiska Kayserispor, är inne på samma linje som Harbuzi. 23-åringen funderar på att börja spela för Montenegro.

– Sverige tar spelare från allsvenskan och de norska och danska ligorna före Turkiet. Jag förstår inte hur man kan göra det, säger Kujovic.

Under våren gjorde anfallaren succé i Turkiet, fyra mål på tolv framträdanden. Då hörde Montenegro av sig.

– De har visat intresse och vill följa mig. Jag har bott i Sverige sedan jag var tre år, men är född där och har dem i mitt hjärta. Montenegro ligger närmast till i dagsläget, säger Emir Kujovic.

FAKTA

DET HÄR KRÄVS FÖR BYTE

Någon av de här sakerna krävs för att få byta landslag:

Att spelaren är född i landet han vill representera.

Att föräldrarna är födda i landet.

Att hans far– eller morföräldrar är födda i landet.

Att han bott i landet i minst två år.

Att spelaren har dubbla pass.

■ ■ ■ Sportbladet har varit i kontakt med Fifa för att fråga om fallen Kujovic och Harbuzi, men fick inget svar eftersom varje enskilt fall är unikt. Fifa vill inte spekulera i fallen.
 

HÄR ÄR SJU ANDRA FOTBOLLSSPELARE SOM BYTT NATIONALITET

Robert Prosinecki

Från Jugoslavien till Kroatien 1994.

Kommentar: Okej, historien gjorde sitt till när Robert Prosinecki bytte landslag från det jugoslaviska till det

nybildade kroatiska. Men dribblingsgeniet förtjänar ändå ett omnämnande som den första spelaren att göra VM-mål för två olika landslag (Jugoslavien 1990 och Kroatien 1998).

Mauro Camoranesi

Från Argentina till Italien 2003.

Kommentar: Camoranesi hade italienskt blod i sig genom sin gammelfarfar. 2003 gjorde högeryttern sin första landskamp för Gli Azzuri, och tre år senare spelade han en betydande roll när Italien vann VM i Tyskland.

Alfredo Di Stéfano

Från Argentina till Colombia 1949.

Från Colombia till Spanien 1957.

Kommentar: En av världens genom tidernas bästa spelare föddes i Argentina av italienska föräldrar, och han fick en landslagskarriär brokigare än de flesta andras. Förutom den kontroversiella övergången till Spanien hann Alfredo Di Stéfano även med två landskamper, som dock aldrig sanktionerades av Fifa, för Colombia.

Jong Tae-Se

Från Japan till Nordkorea 2006.

Kommentar: Att han var född i Japan av sydkoreanska föräldrar och att han aldrig satt sin fot i Nordkorea kvittade för Jong Tae-Se, som spelade sin första landskamp för folkrepubliken 2007. Under VM 2010 blev hans tårar, under den nordkoreanska nationalsången inför öppningsmatchen mot Brasilien, världsberömda.

Omar Sivori

Från Argentina till Italien 1961.

Kommentar: Juventuslegendaren Omar Sivori hann med att vinna Copa America för Argentina 1957, men stängdes sedan av från landslagsspel i samband med sin flytt till Turin samma år. 1961 inledde Sivori, av italiensk härkomst, sin nio matcher långa landslagskarriär för Italien.

Deco

Från Brasilien till Portugal 2003.

Kommentar: Efter sina år i den portugisiska ligan fick Deco dubbelt medborgarskap 2002. Året därpå började mittfältaren också spela för det portugisiska landslaget. Sju år och 75 landskamper senare satte han punkt efter VM 2010.

Eduardo Da Silva

Från Brasilien till Kroatien 2002.

Kommentar: Da Silva kom till Dinamo Zagreb redan som tonåring och blev under 2002 kroatisk medborgare. Till VM 2006 petades anfallaren och när hans fotled sparkades av under våren 2008 missade han även EM samma år. Men Kroatien är bra med i kvalkampen om en plats i nästa års EM-turnering vilket kan bli Da Silvas första stora mästerskapsframträdande för sitt nya land.
 

Sammanställning: Oskar Magnusson