Landslagsmål vi minns

Zlatans kanon, klacken I EM och frisparksvarianten i USA

FOTBOLL

Marie Hammarström skrev in sig i fotbollshistorian med sitt bronsmål mot Frankrike.

Även i herrlandslaget har det gjort klassiska mål.

Sportbladet listar tio mål som aldrig kommer att glömmas.

Har vi glömt något mål? Skriv i kommentatorsfältet här under.

Gunnar Nordahl

När: 13 augusti 1948.

Match: OS-final i London, Sverige–Jugoslavien.

Hur: Strax efter att den andra halvleken inletts av OS-finalen på Wembley fick Gunnar Nordahl bollen vid mittlinjen. Starke Nordahl sprang från en jugoslav. Sprang ifrån en annan. Sedan väggspelade han med en lagkamrat innan han vid strafformådeslinjen fick till ett kanonskott som målvakten Ljubomir Lovric var chanslös på. Målet innebar 2–1. Sverige vann till slut 3–1.

Kurt Hamrin

När: 24 juni 1958.

Match: VM-semifinal på Ullevi, Sverige–Västtyskland.

Hur: Sverige ledde med 2–1 och ville bara få tiden att gå. Hamrin promenerade med bollen på högerkanten och attackerades till slut av en tysk. Han sprang ifrån en tysk. En annan tysk misslyckades med en glidtackling. Till slut avslutade han med att skjuta förbi målvakten Fritz Herkenrath och Sverige var i VM-final.

Ralf Edström

När: 30 juni 1974.

Match: Första matchen i det andra gruppspelet av VM, Västtyskland–Sverige.

Hur: Det var mållöst. Sverige fick en frispark på mittplanen, ute vid vänster sidlinje. Bollen nickades ut från straffområdet. Edström dunkade till med en perfekt vänstervolley. Bollen gick i en vacker bana över målvakten Sepp Maier. Där och då ledde Sverige mot storlaget Västtyskland. Men till slut vann tyskarna med 4–2.

Tomas Brolin 

När: 17 juni 1992.

Match: Den sista gruppspelsmatchen i EM 1992, Sverige–England.

Hur: Matchen stod och vägde. Ställningen var 1–1. En engelsk vinst hade inneburit att England gått vidare till semifinal på Sveriges bekostnad. Då blixtrade Sverige fram. Klas Ingesson spelade fram till Tomas Brolin som väggspelade med Martin Dahlin innan han avslutade med ett vackert direktskott förbi Christopher Woods i Englands mål. Sverige vann med 2–1 och gick till semifinal.

Martin Dahlin
När: 24 juni 1994.

Match: Andra gruppspelsmatchen i USA-VM, Sverige–Ryssland.

Hur: Midsommarafton. VM. Sverige ledde med 2–1. Kennet Andersson fick bollen vid den högra straffområdeslinjen och slår ett väl avvägt inlägg som Martin Dahlin vackert slängde sig fram och språngnickade in. Sverige säkrade därmed segern, och blev samtidigt klart för åttondelsfinal.

Tomas Brolin

När: 10 juli 1994.

Match: VM-kvartsfinal i USA, Rumänien–Sverige.

Hur: Tolv minuter återstod av VM-kvartsfinalen när Sverige fick en frispark i ett bra läge. Stefan Schwarz såg ut att slå den. Men istället petade Håkan Mild bollen förbi den rumänska muren. Där dök Tomas Brolin upp och dunkade upp bollen i nättaket. 1–0 till Sverige, som efter straffar gick vidare till semifinal.

Anders Svensson

När: 12 juni 2002.

Match: Den sista gruppspelsmatchen i VM, Sverige–Argentina.

Hur: Sverige var hårt tillbakapressat när de i den 58:e minuten fick ett bra frisparksläge. Henrik Larsson gick fram. Hoppade över bollen. Fram kom Anders Svensson och sköt ett skott som skruvades över muren och in i mål, förbi den argentinske målvakten Pablo Cavallero. Argentina kvitterade sedan, men en poäng räckte för gruppseger och en åttondelsfinalplats.

Zlatan Ibrahimovic

När: 18 juni 2004.

Match: Den andra gruppspelsmatchen i EM 2004, Italien–Sverige.

Hur: Sverige ligger under med 0–1 och det är drygt fem minuter kvar att spela. Kim Källström slår en hörna från vänsterkanten. Andreas Jakobsson nickar fram bollen till Marcus Allbäck som slår in bollen i gröten framför mål. Olof Mellberg missar nicken. Fredrik Ljungberg försöker cykelsparka men missar. Fram kliver Zlatan – och klackar in bollen i mål. 1–1 och Sverige gick efter 2–2 mot Danmark till kvartsfinal.

Zlatan Ibrahimovic

När: 7 september 2005.

Match: VM-kval borta mot Ungern.

Hur: Klockan har passerat 90 minuter. Sverige är på väg mot 0–0 vilket gör att VM-platsen inte skulle se lika klar ut. Då får Zlatan bollen i straffområdeshörnet. Snurrar runt och går förbi Gabor Gyepes. Sedan – ur i stort sett ingen vinkel – dunkar han stenhårt upp bollen i krysset. "Vilken balja" som Glenn Hysén utbrast i TV3.

Zlatan Ibrahimovic

När: 10 juni 2008.

Match: Första EM-matchen i Österrike mot Grekland.

Hur: Sverige hade allt av spelet. Grekland hade legat på försvar sedan matchminut ett. Trots det stod det 0–0 efter 66 minuter. Då passade Zlatan fram till Henrik Larsson. Larsson spelade tillbaka på ett tillslag – och Zlatan sköt direkt från straffområdeskanten, till höger om målet. Träffen blev perfekt och bollen gick upp i det vänstra krysset. Sverige vann till slut med 2–0.
 

Fotnot: För att komma in på listan ska ett mål både ha varit snyggt och viktigt.

Sammanställning: Daniel Grefve och Oskar Magnusson.