Här börjar vi lida kval

Allt såg bra ut – då drog Ronaldo fram GERMANY

FOTBOLL

Det såg överkomligt ut.

Sen vecklade Ronaldo ut lappen som gav Sverige en käftsmäll: Tyskland i VM-kvalet.

– De är givetvis favoriter, säger Erik Hamrén.

Det svenska landslaget i fotboll är i full färd med att försöka kvala in till EM 2012 i Polen/Ukraina. Men redan nu kan blågult snegla längre än så, mot 2014, VM och Brasilien.

Tyskland, Irland, Österrike, Färöarna och Kazakstan skymmer sikten. De blir Sveriges motståndare när VM-kvalet drar i gång nästa höst.

Sverige var andraseedat inför lottningen i Rio de Janeiro och fick överkomliga lag från de lägre seedningsgrupperna i form av Färöarna och Kazakstan medan grupp 3 och 4 bjöd på mer beskedligt motstånd i Irland och Österrike.

Aldrig missat ett kval

– Ni (journalister) får bedöma om det är en bra eller dålig lottning. Vi ska försöka ta oss till Brasilien. Sen får andra bedöma rankningen i gruppen. Men det är många intressanta lag, säger Sveriges förbundskapten Erik Hamrén.

Allra mest intressant, och Sveriges verkliga kvalmardröm, är förstås toppseedade VM-trean Tyskland.

Tyskarna har aldrig misslyckats med att kvala in till ett VM på 17 försök, och de gånger de inte ställt upp i turneringen har det berott på ekonomiska orsaker (1930) eller att deras fotbollförbund inte varit en fullvärdig medlem av Fifa (1950).

”Gäller att gilla läget”

– Tyskland är en stornation, vilket de har bevisat de senaste slutspelen. Med brons i VM senast, till exempel. Det är ett land som för det mesta går till slutspel. De får vara givna favoriter givetvis. Men vi ska göra allt för att komma till Brasilien, säger Erik Hamrén

Hur reagerade du när Ronaldo drog Tyskland?

– Jag är sån att jag tar den grupp man har. Den får man vara nöjd med. Så är det. Det gäller att gilla läget oavsett. Därför tycker jag att det är dumt att ha en massa mardrömsscenarier innan. Då kanske mardrömmen inträffar. Det här känns bra och det ska bli jäkligt spännande.

”Vi kan slå alla”

Kan vi slå Tyskland?

– Jag tror att vi kan slå alla lag, det tror jag alltid. Vi fick möta dem i en träningsmatch på Ullevi, då båda lagen visserligen hade en del spelare borta, med ett oavgjort resultat. Självklart tror jag vi kan vinna mot alla motståndare vi spelar mot. Men de är stora favoriter helt klart.

FAKTA

De europeiska grupperna:

A: Skottland, Wales, Makedonien, Belgien, Serbien, Kroatien

B: Bulgarien, Armenien, Malta, Tjeckien, Danmark, Italien

C: Österrike, Färöarna, Kazakstan, Irland, Sverige, Tyskland

D: Rumänien, Estland, Andorra, Ungern, Turkiet, Holland

E: Albanien, Cypern, Island, Schweiz, Slovenien, Norge

F: Nordirland, Azerbajdzan, Luxemburg, Israel, Ryssland, Portugal

G: Litauen, Lettland, Liechtenstein, Bosnien, Slovakien, Grekland

H: Polen, Moldavien, San Marino, Ukraina, Montenegro, England

I: Georgien, Finland, Vitryssland, Frankrike, Spanien

Fakta: Så tar sig Sverige till VM 2014

Europa har 13 platser i VM 2014. 53 länder deltar i nio kvalgrupper (åtta med sex lag, en med fem). Gruppvinnarna går direkt till VM, de åtta bästa tvåorna avancerar till playoff.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM