Laul: Nyckelmatcher blir de laddade mötena med Irland

FOTBOLL

Både Norge och Grekland kvar i urnan när Ronaldo tog upp bollen med sista grupp C-laget.

Jaaa...wohl.

Ridå ner.

Tyskland.

Ska Sverige till Brasilien 2014 får det bli via play off.

Trapattoni bjuder till.

Det var gårdagens andra tunga smäll för svensk fotboll. Först avbruten match i allsmällskan...f’låt smallsvenskan, jag menar allsvenskan – sedan en besvärlig VM-kvalgrupp.

Förutom Tyskland står Kazakstan, Färöarna, Österrike och Irland för motståndet när kvalet drar igång hösten 2012 på nya

nationalarenan i Solna.

Ettan direkt till VM, de åtta bästa grupptvåorna möts i play off.

Haft svårt för Österrike

Kazakstan har Sverige aldrig landskampat mot, Färöarna endast en gång, en inomhusmatch i Växjö januari 2001 som slutade 0–0 och mest är känd för att Zlatan Ibrahimovic gjorde landslagsdebut.

Österrike har Sverige historiskt haft ganska svårt för, minns bara kvalet till Frankrike-VM 1998 där det blev två gånger 0–1 (Andreas Herzog), men jämför man dagens landslag med varandra är det svenska klart bättre på papperet.

Österrike har till exempel bara vunnit två matcher i det pågående EM-kvalet där man för övrigt är i samma grupp som både Tyskland och Kazakstan: Tyskland överlägsen etta med sju raka segrar, Kazakstan sist med bara två gjorda mål och 15 insläppta.

Hanssons miss extra

Nyckelmatcher ser ut att bli mot Irland som dels gjort bra resultat i EM-kvalet där de leder sin grupp före Ryssland och Slovakien, dels är Sveriges senaste resultat på ön ingen rolig läsning: 0–3 i Dublin 2006 (Alexander Östlunds avsked), 0–2 i samma stad 1999. Senast Sverige vann i Dublin var 1949.

Mötet får en extra laddning i och med att svenske domaren Martin Hansson missade en solklar hands i Irlands avgörande play off-match mot Frankrike 2009.

Henrys fusk och Hanssons miss kostade Irland en plats i Sydafrika-VM.

Presskonferenserna med förbundskapten Giovanni Trapattoni är också något att se fram emot, den italienske mästartränaren tog över Irland 2008 och utvecklingskurvan är stigande.

De största namnen känner ni igen från Premier League – målvakten Shay Given, mittbacken Richard Dunne och anfallaren Robbie Keane – men här finns också mer okänt och spännande som Spartak Moskva-mittfältaren Aiden McGeady.

Tyskland kör över allt

Efter lottningen till EM-kvalet skrev jag i en krönika att Sverige skulle lägga beslag på en direktplats som bästa grupptvåa vilket man fortfarande har goda chanser att fixa.

I den här gruppen är jag inte säker på att Sverige blir tvåa ens, även om känslan kan förändras om Sverige gör ett bra EM nästa sommar och Irland inte ens går dit.

Är det verkligen helt omöjligt att någon rår på Tyskland?

Ja, det kan vi nog slå fast.

Tyskland har kört över nästan allt motstånd man ställts mot i alla sammanhang senaste åren, det är semifinaler i VM och finaler i EM, bara Spanien har varit mer framgångsrika men medan Spanien närmar sig en generationsväxling ligger den tyska stommens snittålder kring 25.

Och Miroslav Klose på det.

Play off krävs för festen

Senast Sverige och Tyskland möttes i kvalsammanhang var 1985, den klassiska 2–2-matchen på Råsunda där Torbjörn Nilsson frispelade inhopparen Mats Magnusson som skickade in kvitteringen, ett mål som länge såg ut att ta Sverige till Mexiko men ni vet vad som hände efter 1–2 mot Tjeckoslovakien, inget VM.

Därefter har tyskarna stått i vägen både i EM-semifinalen 1992 (2–3) och VM-åttondelsfinalen 2006 (0–2).

Det kommer att krävas play off för att Sverige ska få uppleva det som väntas bli en alldeles fullständigt fantastisk fotbollsfest i Brasilien.