Spelarna som har allt att bevisa

Laul: En extra man till höger skulle Hamrén knappast tacka nej till

Klicka på bilden för större version.
FOTBOLL

DOHA. Det sägs att varje sandkorn i Sahara har ett nummer.

I närheten av en annan öken, långt långtbort, inleds det svenska EM-året 2012.

Förbundskapten Erik Hamrén är i Qatar för att hitta nummer två – en högerback.

Men jakten på ett guldkorn kan stanna vid en ökenvandring.

Klicka på bilden för större version.

Området söder om huvudstaden Doha kallas Khor al Adaid – inlandshavet. Här ser sanddynorna ut som havets vågor, ständigt i rörelse, och hit förs sand med vindar från omgivande Persiska viken. Sent i natt landade det svenska januarilandslaget på Doha International Airport efter sju timmar i flygplan. En oväntad visumprocedur senare kunde färden fortsätta till spelarhotellet.

Matcher mot gulfstaterna Bahrain och Qatar väntar, den svenska truppen består av spelare från nordiska klubbar samt amerikanska Major League Soccer, MLS. Elva av 21 spelare är hämtade från U21-landslaget, den yngsta trupp Erik Hamrén tagit ut under sina två år som förbundskapten. Bara Anders Svensson, kanske Tobias Hysén, möjligen Pär Hansson kan känna sig säkra på att få uppleva årets stora fotbollshändelse – EM i Polen/Ukraina.

För övriga handlar det om att se och lära, markera revir inför framtida generationsväxlingar eller kort och gott att njuta av solen och få ett avbrott i den allsvenska försäsongslunken.

Undantaget är Adam Johansson, 28.

Högerbacken som neutraliserade Christiano Ronaldo två gånger om under VM-kvalet 2008/09 är tillbaka efter år av skadeproblem.

Det handlar inte så mycket om att han är truppens mest lovande eller spännande spelare – de stämplarna sitter på Elfsborgs Oscar Hiljemark och Victor Claesson; Adam är högintressant för att han är en ”nummer två” i Erik Hamréns 4–2–3–1-uppställning. Det vill säga högerback.

Politiken i fokus inför VM

Under EM-kvalet klarade sig Sverige med en högerback i truppen då Mikael Lustig spelade så gott som varenda minut. Men en oskriven regel i ett mästerskap är att ha minst två spelare på varje position i händelse av skador eller avstängningar.

Det finns inte många öppna platser inför EM men en extra man till höger skulle Erik Hamrén knappast tacka nej till. Speciellt nu när Lustig fått en tung start i nya klubben Celtic.

Efter januariturnén lämnar Adam Johansson IFK Göteborg för Seattle Sounders som startar sitt seriespel i mars. Fram till att EM-truppen tas ut i mitten av maj har Adam ett tiotal ligamatcher att visa att han är lösningen på Hamréns och Marcus Allbäcks lilla dilemma. Men ska de överhuvudtaget intressera sig för honom under våren krävs tillräckligt bra insatser i Qatar.

Annars är alternativet att Sebastian Larsson får agera back up trots att mittfältaren klart och tydligt deklarerat att han inte vill spela i försvaret.

Diskussionerna kring årets januariturné har i övrigt mest haft ett politiskt fokus. Valet av resmål har kritiserats då homosexualitet kan bestraffas med fängelse i det framtida VM-arragörslandet (2022).

Stjärnan lever i exil

Sveriges andra motståndare Bahrain ville först att den matchen skulle spelas i Bahrain vilket svenska UD avrådde landslaget ifrån. Amnesty har framfört att Blågult borde protestera mot en regim som bland annat fängslade fotbollslandslagets målvakt Ali Saeed i samband med en protestaktion under arabiska våren. Det har Sverige avvisat genom förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Sedan ett halvår lever även en av Bahrains största fotbollsstjärnor, A’lala Hubail, i exil i Oman. Hubail hävdar att han blivit torterad och hotad att få benen avhuggna.

Bahrains coach Peter Taylor, före detta engelsk U21-förbundskapten med ett spelarförflutet i Tottenham, har ifrågasatts hemifrån då han indirekt tagit regimens parti:

– Jag är bara en fotbollstränare. Om jag kan få folk att må bättre genom bra resultat, då är det därför jag här, säger Taylor i en intervju med The Guardian.

Både Bahrain och Qatar ligger runt plats hundra på Fifas världsranking. Qatar sparkade nyligen sin förbundskapten Sebastiao Lazaroni efter bleka resultat i Pan Arab Games som hölls i just Doha under december. Lazaroni var förbundskapten för Brasilien under VM 1990 där han testade ett 3-5-2-system med libero men när brassarna rök mot värsta rivalen Argentina i åttondelen rök Lazaroni också. Det Qatar-lag Sverige ska möta leds nu av OS-landslagets rutinerade tränare Paulo Autuori, 55, även han från Brasilien.