Lagrell: Baserar arbetet på Fifa:s rekommendationer

”Vi värnar om mänskliga rättigheter”

Foto: Foto: SCANPIX
Lars-Åke Lagrell tror inte debatten kring matchen mot Bahrain kommer att skada svensk fotboll.
FOTBOLL

DOHA. Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell tror inte att debatten kring vänskapsmatchen mot Bahrain skadar svensk fotboll.

Någon officiell protest, som Amnesty önskat, kommer inte att framföras i dag.

– Men jag hoppas att folket i Bahrain får en ökad frihet när det gäller mänskliga fri- och rättigheter samt öppna val och så vidare, säger Lagrell.

Ali Saeed.

Lagrell är på plats i Qatar och förklarar för Sportbladet varför Sverige väljer att spela den kontroversiella matchen.

”Hade inte en aning”

Enligt Lagrell går SvFF efter Internationella fotbollförbundets (Fifa) lista över avstängda länder och där finns Bahrain inte med.

– Om du är en vän av mänskliga rättigheter och vill ha en bättre värld, vilket jag tror att både du och jag vill, så önskar man att de här historierna inte hade funnits. Vi hade inte aning om den här målvakten och har fortfarande inte det. Vi baserar vårt arbete på Fifa:s rekommendationer. Fifa baserar i sin tur sina beslut på FN:s rekommendationer, säger Lagrell.

Målvakten Lagrell syftar på är Bahrains förre landslagsspelaren Ali Saeed som greps i samband med en demonstration i våras och dömdes till fängelse i en militärrättegång. Han frigavs efter en offentlig ursäkt i ett veckoprogram producerat av det statliga tv-bolaget.

Skulle aldrig erkänna

– Det finns en svårighet kring det här. Om du frågar Bahrain skulle de inte medge att en målvakt blivit fängslad av de skäl som berättas i våra tidningar. De skulle säkert säga att han brutit mot någon lag i Bahrain, säger Lagrell.

Någon officiell protest, som bland annat Amnesty önskat, kommer SvFF inte att framföra.

– Men det är klart att vi som en folkrörelse i Sverige värnar mänskliga rättigheter och hoppas att folket i Bahrain får en ökad frihet, säger Lagrell.