Hiljemark: Man blir inte en EM-spelare på en match men...

Succédebut för 19-åringen

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

DOHA. Redan innan landslagsdebuten talade Oscar Hiljemark, 19, om drömmen att komma med i EM-truppen.

Efter en "assist" och ett mål mot Bahrain säger han:

– Det här var positivt för mig och jag hoppas att Erik (Hamrén) och "Mackan" (Allbäck) är relativt nöjda. Man blir inte en EM-spelare på en match men förhoppningsvis var det en bra början på året.

Elfsborgsmittfältaren visade inte några nerver utan klev ut på planen och tog tag i bollen direkt mot Bahrain.

– Jag försökte tänka att det var som vilken match som helst. Tänker man att det är en A-landslagsdebut blir det lätt mycket nerver. Jag hade lite nervositet innan men kunde omsätta det till något positivt. Jag kände mig avslappnad och kom in i det bra, säger Oscar Hiljemark.

Känslig lyftning

Efter en mållös första halvlek hittade Hiljemark lagkamraten i Elfsborg, Niklas Hult, med en känslig lyftning. Hult gick omkull i en närkamp med Abdulla Omar och svensk straff och rött kort för bahrainern. Tobias Hysén gjorde inget misstag från straffpunkten.

– Vinna ska man göra och vi sätter in den här vinsten på kontot. Tycker att vi bjöd på bra spel också, det tar vi med oss, säger Oscar Hiljemark.

Själv fastställde han slutresultatet till 2-0.

– Jag fick en fin passning av Anders (Svensson), vände runt relativt snabbt och fick en yta. Många fina löpningar av de andra killarna, jag försökte vara kylig, sedan tryckte jag dit den. Det var skönt.

”Bjöd till riktigt bra”

Vad säger du om motståndet?

– Stundtals bjöd Bahrain till riktigt bra. De hade elvan (Ismail A. Latif) på topp som oroade en del. Vi får tänka på att vi är mitt i försäsongen också.

På frågan hur han nu ser på EM-chanserna säger Oscar med ett skratt:

– Jag tackar inte nej om det blir så.

Förbundskapten Erik Hamrén om 19-åringens debut:

– En hyfsad debut minst sagt. Jag är nöjd med de andra debutanterna också, det är inte bara Oscar. Men självklart är de matchavgörande bitarna viktiga, det är de som gör så att man vinner.

FAKTA

Sverige–Bahrain 2–0 (0–0)

1–0 Tobias Hysén (58 str), 2–0 Oscar Hiljemark (81).

Utv, Bahrain: Abdulla Omar (56).

Varning, Bahrain: Dawood Saad.

Domare: Banjar Al Dosari, Qatar.

Sverige (4–2–3–1): Pär Hansson – Adam Johansson, Pontus Jansson (Mikael Dyrestam 86), Niklas Backman, Erdin Demir (Emil Salomonsson 80) – Anders Svensson, Oscar Hiljemark (Erik Friberg 86) – Jiloan Hamad, Stefan Ishizaki (Viktor Claesson 73), Niklas Hult (Jimmy Durmaz 73) – Tobias Hysén (Marcus Olsson 62).

Bahrain (4–2–3–1): Hamed Al Dossari – Abdulla Omar, Abdulla Al Hazaa, Ali Khalil, Rashed Al Hoti – Hassan Jameel (Ali Nairoz 61), Fahad Al Hardan (Mohammed Duaij 72)– Wahab Al Maloud (Mahmoud Ringo 61), Hamad Faisal, Ahmed Al Khattal (Dawood Saad 61) – Ismail Latif.

(Doha)