Hamréns hemlighet avslöjad

Hiljemark är förbundskaptenens framtidsnamn: En hyfsad debut

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Drömdebut Oscar Hiljemark gjorde mål i sin första A-landskamp.
FOTBOLL

DOHA. Här går förbundskapten Erik Hamréns hemliga dröm i uppfyllelse.

Oscar Hiljemark, 19, gör succé i landslagsdebuten.

– Jag tror mycket på honom, säger Hamrén.

I mars 2011 berättade förbundskaptenen på en presskonferens att han fått korn på en central tvåvägsmittfältare, en framtida mittfältsmotor för det svenska landslaget. Ämnet dök upp eftersom Sverige haft svårt att få fram den typen av spelare senaste åren.

Men Erik Hamrén ville inte avslöja vem han pratade om.

Bland annat kom Albin Ekdals namn upp.

– Spelaren jag tänker på är mer okänd, sa Hamrén.

Vid den tidpunkten, mars 2011, hade den Gislavedsbördige 18-åringen precis debuterat i det svenska U21-landslaget (1–3 mot Portugal) men eftersom Oscar knappt spelat i allsvenskan var han okänd för de allra flesta.

Erik Hamrén vill fortfarande inte bekräfta att det verkligen var Hiljemark han syftade på men antyder det mellan raderna:

– (skratt) Jag säger inget namn men jag kan säga att han finns med i den här truppen i alla fall..., säger Hamrén med ett snett leende.

”Vilken match som helst”

Oscar Hiljemark är den enda unga, centrala tvåvägsmittfältaren i årets januaritrupp undantaget möjligen Simon Thern. Att det skulle handlat om Thern förefaller orealistiskt då han plockades in som reserv.

Efter 2–0 mot Bahrain är alla frågetecken skingrade. Elfsborgsmittfältaren visade inte några nerver utan klev ut på planen och tog tag i bollen direkt.

– Jag försökte tänka att det var som vilken match som helst. Tänker man att det är en A-landslagsdebut blir det lätt mycket nerver. Jag hade lite nervositet innan men kunde omsätta det till något positivt. Jag kände mig avslappnad och kom in i det bra, säger Oscar Hiljemark.

”En hyfsad debut”

Redan inför gårdagens match har Oscar pratat om sin målsättning: att komma med i EM-truppen. En straffassist och ett mål senare säger han:

– Det här var positivt för mig och jag hoppas att Erik (Hamrén) och ”Mackan” (Allbäck) är relativt nöjda. Man blir inte en EM-spelare på en match men förhoppningsvis var det en bra början på året.

2009 gick Rasmus Elm från januariturnén till att bli ordinarie i A-landslaget samma vår...

– Jag tackar inte nej om det blir så, säger Oscar och skrattar.

Förbundskapten Erik Hamrén om 19-åringens debut:

– En hyfsad debut minst sagt. Jag är nöjd med de andra debutanterna också, det är inte bara Oscar. Men självklart är de matchavgörande bitarna viktiga, det är de som gör att man vinner matcher.