”Jag brukar ladda med Foppa-klipp”

Oscar Hiljemark om landslagssuccén, nobbade proffsbud och sin stora idol

FOTBOLL

DOHA. Efter succén i landslagsdebuten pratas det om Oscar Hiljemark, 19, som svensk fotbolls framtid.

Tacka hockeyspelaren Peter Forsberg för det.

– Han är min livsidol. Innan matcher brukar jag ladda upp med ”Foppa”-klipp från NHL, säger Oscar.

Det kanske låter konstigt att prata ishockey mitt ute i en öken 450 mil från Sverige. Men nu råkar Peter ”Foppa” Forsberg vara Oscar Hiljemarks ledstjärna här i livet.

– En fantastisk idrottsman. Han hade allt. Inställningen, fysiken, tekniken och den mentala styrkan. Jag föll för de egenskaperna. Det är min livsidol. Innan matcher brukar jag ladda upp med ”Foppa”-klipp från NHL. Det ger ett skönt mode i kroppen. ”Foppa” måste hyllas mer. Han har mycket man kan ta med sig in på planen och ut i livet, säger Oscar.

Dagen efter 2–0-segern mot Bahrain skippade landslaget fotbollsträningen och styrde rakt ut i ”Inlandshavet”, Khor Al-Adaid, en öken söder om Qatars huvudstad Doha där sanddynerna rör sig som havets vågor. Sju stora jeepar tog truppen till ett ingenmansland där ett fyrhjulingsrace stod på schemat. Förutom att Malmö FF:s Jimmy Durmaz och naprapaten Rickard Dahan fick motorstopp inträffade inga större incidenter.

’Utflykter stärker lagkänslan’

Elfsborgs Oscar Hiljemark, tisdagens matchhjälte med en straffassist och ett mål, uppskattade initiativet.

– Det är alltid kul att få ihop laget. Utflykter stärker lagkänslan. Det är kanon. Senaste tiden har jag lärt mig att fotbollen är ett arbete som man måste kunna koppla bort, säger han.

Har du varit i öknen tidigare?

– Aldrig. Jag har bara varit i Borås när det är regnperiod.

Det är det väl alltid?

– (skratt) Ja, ungefär.

19-åringens fotbollskarriär kan delas in i två perioder: före och efter landskampen mot Bahrain. Från och med nu vet folk i hela Sverige vem Oscar Hiljemark är. Gratulationer från nära och kära har strömmat in.

Karriären började i Gislaveds IS där pappa Niklas var tränare. 2007 flyttade han till Elfsborg som 15-åring. 2010 gjorde han allsvensk debut, i fjol blev han ordinarie i startelvan. Oscar är uppvuxen i en idrottsfamilj, farfar Linus har spelat fotboll för Öster.

Rött kort direkt

På fritiden spelar Oscar golf och åker längdskidor. För några år sedan var han uttagen till ett pojklandslagsläger i ishockey. På nätet går inte att hitta tillstymmelse till skandal eller kontroversiellt uttalande.

– Jag försöker vara Oscar. Det har funkat ganska bra hittills. Jag försöker hålla mig borta från sådant jag inte behöver och som är onödigt. Men på planen är jag inte lika snäll. Jag tror det är en bra kombination. Till exempel fick jag rött kort min första match för Elfsborg i en inomhusturnering. Skitsaker – en fällning och en hands. Men det var jobbigt att få rött kort första matchen.

Det gick rätt bra för dig ändå. Du nobbade till exempel utlandsproffsanbud bud från Club Brügge och Genoa i höstas. Varför?

– Det var två bra bud. Men jag kände att jag ville ta ytterligare kliv i allsvenskan först. Jag vill gå till en klubb i Europa där jag blir en viktig kugge och verkligen får chansen att visa att jag ska spela. Då har jag bitar och detaljer jag vill utveckla innan jag tar klivet.

Är din målsättning EM-truppen?

– Förra året hade jag U21 som målsättning. Jag kom med och spelade mycket. Då är nästa målsättning A-landslaget. Sedan blir det en naturlig dröm och ett naturligt mål att få chansen i en EM-trupp. Det är väldigt tufft att slå sig in men skulle man inte sätta upp tuffa mål riskerar man att nöja sig för snabbt. Då har man inte så mycket att sträva efter. Alla vill spela i ett A-landslag och jag vill göra det så snabbt som möjligt, säger Oscar Hiljemark.

FAKTA

Oscar Hiljemark om...

...att Ajax följer honom kontinuerligt:

– Ja, det har jag hört. Det är kul att man uppmärksammas för det man gör. Det är en stor klubb som spelar rolig fotboll. Det kan vara långt dit och det kan gå snabbt. Jag snöar inte in på varken liga eller klubb utan försöker utvecklas.

...nye tränaren Jörgen Lennartssons topp åtta-målsättning i allsvenskan:

– Det är klart att Elfsborg och vi spelare alltid vill vinna guld. Men eftersom vi alltid har guldstämpeln och precis bytt tränare tycker jag absolut inte att vi är guldfavoriter i år. Nu har IFK Göteborg öppnat upp plånboken och värvat. Det finns några lag som kan göra upp om det.

...Anders Svensson som lagkamrat och mentor:

– Anders ger mig väldigt mycket tips hur man ska spela och uppträda på planen utifrån det sätt han ser fotboll på.

...bästa spelaren han mött:

– Erik Edman. Rutinen och alla smådetaljer som man kanske inte tänker på men som påverkar väldigt mycket.