– Jag övar på Ronaldos skott

Salomonsson vill ta efter Reals stjärna: ”Han lyckas nio av tio gånger”

Foto: BILDBYRÅN
IFK Göteborgs Emil Salomonsson vill ta efter Ronaldos fruktade bössa.
FOTBOLL

DOHA. Laget kallas redan för Real Göteborg.

Tränaren Micke Mourinho.

Då är det väl läge att döpa högerbacken till Emil ”Ronaldo” Salomonsson?

– Jag övar på hans skott efter varje träning, säger 22-åringen.

Det har liksom inte gått att undgå på landslagets januariturné i Doha, Qatar: efter de flesta pass står Emil Salomonsson kvar för att nöta och nöta och nöta.

– Jag har ett annorlunda tillslag och med bollarna vi har kan det hända mycket. Får man till träffen kan man göra ett par mål per säsong. Att göra det som ytterback är inte fel, då ser folk i Europa att ”fan, han kan ju skjuta”. Det gäller att synas även som ytterback, det är bara att inse, säger Emil.

Vad är svårigheten med Cristiano Ronaldo-skottet?

– Alla kan nog få till det en gång av tio. Ronaldo lyckas nio gånger av tio, förklarar Emil och låter oss följa med ut på träningsplanen för en demonstration:

– Jag försöker ha stödjebenet rätt långt från bollen, nästan så att jag får lite bakåtvikt, men ändå låta benet pendla hela vägen fram fast lite snett. Då dyker bollbanan till slut. Det finns inte en målvakt som tar ett sådant skott. Även om bollen går mitt i målet blir det alltid retur.

Hur har du kommit fram till allt detta?

– Det finns mycket nördgrejer att studera på Youtube (skratt).

Efter fem halvlyckade träffar vobblar bollen in i nättaket i närheten av krysset.

”Ska kämpa om guldet”

Jävlar! Ska vi nöja oss där, det blir nog inte bättre?

– (skratt) Inte ännu i alla fall. Jag hoppas att jag sätter några i allsvenskan i år, nu när man gått ut med det stort i tidningen, säger Emil Salomonsson.

I medierna har Emil Salomonssons IFK Göteborg seglat upp som tidiga guldfavoriter efter många tunga nyförvärv. Laget kallas Real Göteborg, nye tränaren Mikael Stahre går under smeknamnet ”Micke Mourinho” – och högerbacken kanske får heta Emil ”Ronaldo” Salomonsson i fortsättningen?

– Fast jag gillar Barca bättre. Det får bli FC Blåvitt i stället.

Går ni för guld i år?

– En klubb som Blåvitt ska kämpa om guldet varje år. Det är lite svenskt att snacka om att nöja sig med topp åtta. Elfsborg kan säga det men absolut inte vi i IFK. Vi är Sveriges största klubb, vi ska ligga i toppen varje år. Det behöver man inte ens säga, det ska man ta för givet.

Vad hoppas du få ut av januariturnén?

– Förhoppnings får jag några minuter som högerback mot Qatar på måndag. Mot Bahrain hoppade jag in som vänsterback och det var första gången i livet jag spelade där. Det hade varit skönt att visa upp sig på rätt position, man bubblar liksom inombords. Man vet att det är den position där det finns en ledig plats i landslagstruppen bakom Mikael Lustig som gjort det jävligt bra, säger Salomonsson apropå att förbundskapten Erik Hamrén gick genom EM-kvalet med bara en högerback.

FAKTA

SÅ SKJUTER DU SOM REALS RONALDO

Enligt U21-förbundskaptenen Håkan Ericson är detta viktiga nycklar för att lyckas skjuta som Real Madrids Christiano Ronaldo:

1. ”En lång bakåtpendel med benet, upp med foten nära rumpan. Det ger stor rotationshastighet. Sedan gäller det att utveckla allt i knäleden, det är det som ger själva snärten”.

2. ”Träffa bollen med främre delen av foten, precis nedanför tårna. Tillslaget ska ske strax under centrum på bollen för att få den att lyfta. Samtidigt fullfölja pendeln med benet vilket får foten att följa med bollen. Det ger överskruven som gör att bollen går över muren och sedan dyker”.

3. ”Bollarnas densitet är annorlunda i dag, de har blivit lättare. Om du har en hög svinghastighet kommer lufttrycket göra att bollen påverkas. Det i kombination med att Ronaldo träffar på ”vänster” sida av bollen gör att den även rör sig i vänster-höger-vänster-höger i luften”.

4. ”Du måste träna på detta varje dag för att bli bra. Ha det som en rutin efter träningen att stå och nöta. Först är det en tuff inlärningsprocess för att lyckas några gånger. Sedan lära sig att härma den lyckade delen, koppla bort tanken och automatisera det hela. Det tar lång tid”.

Sammanställning: Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM