Blickar mot guld

Konstgräs, träningstimmar och ny attityd ska ge supergenerationen VM-guld

Foto: BILDBYRÅN
Generation 92:orna: John Guidetti, Viktor Claesson, Simon Thern, Oscar Hiljemark, Alexander Milosevic.
FOTBOLL

DOHA. 92:orna generationen som vinner Sveriges första, historiska VM-guld 2018 i Ryssland?

Faktum är att 20-åringarna som just nu stormar mot A-landslaget kan vara den mest talangfulla årskull sedan de tidiga 70-talister som vann VM-brons i USA 1994.

Förklaringen stavas konstgräs, träningstimmar och en ny attityd till fotbollen.

Erik Hamrén befinner sig just nu i Qatars huvudstad Doha med den yngsta januaritruppen i modern tid. Tio spelare är hämtade direkt från U21-landslaget. Samtidigt är det den trupp som imponerat mest på Hamrén under hans knappa tre år som förbundskapten.

– Den här gruppen har varit bäst förberedd. Helt klart. Det visar att de vill något, säger han.

Med på resan är tre spelare födda redan 1992: Oscar Hiljemark (Elfsborg), Viktor Claesson (Elfsborg) och Simon Thern (Malmö FF). Lägg därtill AIK:s Alexander Milosevic som skulle varit med om inte skador kommit i vägen samt John Guidetti som inte är tillgänglig då han spelar i holländska Feyenoord.

De fem figurerar regelbundet i U21-landslaget trots att det egentligen är 90/91:orna som ska utgöra basen fram till och med EM i Israel 2013.

Obesegrade i EM-kvalet

Sverige är obesegrade i sin kvalgrupp med en match mindre spelad än Slovenien som leder på bättre målskillnad. De tio gruppsegrarna och de fyra bästa tvåorna möts i play-off. Vinnarna där får de sju EM-platserna tillsammans med direktkvalificerade värdnationen.

Före detta förbundskaptenen Tommy Söderberg, som jobbat med svenska landslag i snart 20 år, lär ha sagt mellan skål och vägg att just 92:orna är den mest talangfulla årskull han hittills stött på.

Frågan är hur det kommer sig?

Nuvarande U21-kaptenen Håkan Ericson pekar på ett antal faktorer som 92:orna har gemensamt:

Den nya attityden:

– De är fantastiska att jobba med. De har en

jävla drivkraft för det här med fotboll. Jag har jobbat med många unga spelare som redan tyckt att de tagit steget. 92:orna är jävligt medvetna att de har bitar kvar att jobba med. De är intresserade av att få råd och tips, de är mottagliga, de kommer med egna idéer och är intresserade av hela kittet, till och med kosten. Det går att prata fotboll med dem samtidigt som de är så mogna att det går att prata om annat också. Annars är det ganska vanligt att man bara får ja eller nej till svar från unga spelare, säger Håkan Ericsson.

Det nya underlaget:

– Vi kan kalla dem för konstgräsgenerationen. De är uppvuxna med att kunna träna fotboll året runt. Helt plötsligt kan vi jämföra oss med portugiser och andra i form av träningstimmar. Jag skulle vilja säga att det är den första kull som sedan 8-10-årsåldern tränat fotboll på bra underlag året runt. De är uppe i de 10 000 träningstimmar som måste göras innan det går att se om man kan tillhöra yttersta eliten eller inte, oavsett det är fotboll eller musik eller något annat, säger Håkan Ericson.

Den nya träningen:

– Träningsinriktningen i Sverige har varit väldigt tekniskt inriktad senaste tio åren. Vi kanske har tappat lite i spelförståelse och värderingar i spelet men sådant är lättare att lära ut än att lära ut grundtekniken, säger Håkan Ericson.

Det brukar heta att fotbollsspelare är som bäst runt 26 år. Det gäller självklart inte alla men tesen är intressant i det här sammanhanget: -92:orna är nämligen 26 när fotbolls-VM spelas i Ryssland 2018. En gemensam nämnare för de fem ovan nämnda grabbarna är att de är födda under första halvan av 1992: Claesson 7 januari, Milosevic 30 januari, Thern 20 mars, Guidetti 15 april och Hiljemark 22 juni.

– Det är inte en årskull som spelar mästerskap, det är många olika åldersgrupper. Men visst är 92:orna en bra generation och det ska bli intressant att se vad vi kan uträtta med den, säger Oscar Hiljemark.

Blir det ni som vinner Sveriges första, historiska guld 2018 när VM spelas i Ryssland?

– Varför inte drömma om det? Det är väl lika bra.

FAKTA

Laul och Bank rankar våra olika generationer:

Generation 1  71:orna

Joachim Björklund, Henrik Larsson, Patrik Andersson, Håkan Mild, Niclas Alexandersson.

Meriter: Spelade final i U21-EM 1992, spelade OS 1992, spelade EM 1992 och VM 1994.

Kommentar: Enda svenska generation som gått till final i U21-EM. Vann det klassiska VM-bronset 1994. ”Henke” och ”Alex”  fortsatte i landslaget långt in på 2000-talet.

Generation 2  76/77:orna

Anders Svensson, Fredrik Ljungberg, Daniel Andersson, Olof Mellberg.

Meriter: Spelade kvarstfinal i U21-EM 1998, spelade EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008.

Kommentar: Dåvarande förbundskapten Lars Lagerbäcks stomme under lång tid. One touch-Danne missade dock EM 2004.

Generation 3  81/82:orna

Johan Elmander, Andreas Isaksson, Kim  Källström, Markus Rosenberg, Zlatan Ibrahimovic.

Meriter: Spelade semifinal i U21-EM 2004, spelade EM 2004, VM 2006, EM 2008 och spelar EM 2012.

Kommentar: Förutom Rosenberg kan denna generation sägas utgöra stommen i det EM-slutspel i Polen/Ukraina som står för dörren.

Generation 4  86:orna

Ola Toivonen, Mikael Lustig, Pontus Wernbloom, Marcus Berg.

Meriter: Spelade semifinal i U21-EM 2009, spelar EM 2012.

Kommentar: Gänget som charmade oss under hemma-EM 2009 har haft svårare att ta sig in i A-landslaget. Första mästerskapet väntar.

Generation 5  92:orna

Oscar Hiljemark, Simon Thern, Alexander Milosevic, John Guidetti, Viktor Claesson.

Meriter: Obesegrade i U21-EM-kvalet till Israel 2013.

Kommentar: Egentligen är -92:orna ett år för unga men har redan slagit sig in i 90/91:ornas U21-lag. Talangmässigt får Guidetti & Co beskrivas som fem plus.

Simon Bank och Robert Laul