”Säkrade Hysén en plats i EM-truppen?”

Sportbladets Robert Laul om Sveriges storseger

Foto: TV4
Simon Therns fullträff.
FOTBOLL

DOHA. Var det målet som säkrade Tobias Hyséns plats i EM-truppen?

Aktionen lär garanterat sitta kvar på förbundskapten Erik Hamréns näthinna under våren.

För att inte tala om Simon Therns inhopp.

Först debuterade 19-åringen vid yngre ålder än pappa Jonas – sedan toppade han allt med ett vackert mål.

Qatar var bättre organiserade än Bahrain och Sverige fick till en början inte samma ytor som i onsdags. Dessutom var qatarierna lite kvickare i sina omställningar och hade bland annat ett ribbskott i första halvlek. Annars var det samma klasskillnad. Spelare för spelare är de svenska flera snäpp bättre än sina motståndare på den här januariturnén. Därför är det svårt att dra några större växlar både vad gäller lagets insats och spelarnas enskilda insatser.

Qatar kom med ett OS-lag bestående av U23-spelare. Och det var inte ens det ordinarie OS-laget utan mest reserver. Vilket syntes ju längre matchen led.

Erik Hamrén kan i alla fall glädjas åt att Sverige skapade gott om chanser och till slut ramlade det också in en hel del mål – 7-0 på två matcher.

Thern debuterade med mål

I dag imponerade framför allt tvåmålsskytten Tobias Hysén med sin mottagning, vändning och välplacerade avslutning vid bortre stolproten som betydde 3-0. En aktion som lär sitta kvar Hamréns näthinna under våren fram till att EM-truppen ska tas ut. Det kan mycket väl ha varit målet som säkrade "Tobbes" biljett till Kiev.

Simon Thern landslagsdebuterade 19 år, fyra månader och fem dagar gammal. Pappa Jonas var 20 år, sex månader och 24 dagar i sin debut mot Västtyskland 1987. Simon, som spelade på högerkanten, briljerade först med en tjusig solorajd, några minuter senare trampade han in i straffområdet och vräkte upp bollen i närheten av bortre krysset.

Även Elfsborgs Viktor Claesson, som aldrig spelat allsvensk fotboll, och Jimmy Durmaz gjorde sina första mål i landslaget.

Stark insats av Hiljemark igen

Omskrivne mittfältaren Oscar Hiljemark gjort en ny intressant insats, hade mycket boll och låg bakom chanser. Hiljemark var tillsammans med Jiloan Hamad första halvlekens bästa svenskar men Hamad byttes ut i paus.

Matchen spelades på arenan Al Sadd i Doha och ett 50-tal svenska supportrar var på plats och höll i gång med klassiska gamla läktarramsor som "Sassa brassa mandelmassa – vi vill höra nätet rassla".

Det fick de alltså göra fem gånger.

FAKTA

Laul plusbetyg på Blågult

Johan Dahlin (45)

Emil Salomonsson

Markus Holgersson

Mikael Dyrestam

Erdin Demir (45)

Anders Svensson

Oscar Hiljemark (63)

Jiloan Hamad (45)

Viktor Claesson (63)

Jimmy Durmaz (74)

Tobias Hysén

ERSÄTTARE

Karl-Johan Johnsson (45)

Marcus Olsson (45)

Adam Johansson (45)

Simon Thern (63)

Erik Friberg (63)

Niklas Hult (74)

Målen:

0-1 Jimmy Durmaz (50)

0-2 Viktor Claesson (59)

0-3 Tobias Hysén (69)

0-4 Simon Thern (83)

0-5 Tobias Hysén (92)