Diet - då växer Hysén

Bättre tränad än på många år och närmare EM-truppen efter två nya mål: ’Alltid bra att näta’

Foto: BILDBYRÅN
Stormar mot EM Tobias Hysén har imponerat under januariturnén och klart förbättrat sina odds att ta en plats i EM-truppen.
FOTBOLL

DOHA. Tobias Hysén stormar mot en plats i EM-truppen.

En av förklaringarna: han har bytt chips och cola mot grönsaker med dipp och mineralvatten.

– Tidigare blev det för mycket av det goda. Det funkar inte när man blir äldre, säger ”Tobbe” efter 5–0-segern mot Qatar.

Klicka på bilden för större version.

Efter sista träningen på årets januariturné berättade förbundskapten Erik Hamrén att Tobias Hyséns testvärden varit betydligt bättre jämfört med tidigare år.

Under matchen mot Qatar fick vi det svart på vitt: ”Tobbe” gjorde två mål och spelade fram till ett.

Det första, som betydde 3–0, var ett klassavslut där Hysén tog emot, vände bort sin bevakare och snärtade in bollen vid bortre stolproten.

”Alltid bra att göra mål”

– Ja, det blev riktigt bra. Jag har sett sådana på tv många gånger, säger Tobias.

Fixade du EM-biljetten där?

– (skratt) Man kan ju hoppas. Som forward är det alltid bra att göra mål. Jag missade två chanser i första halvlek men gjorde två i andra i stället.

En av förklaringarna till den tidiga formtoppen är att Tobias är bättre tränad än på många år. Det gäller allt från fettprocent till kondition.

– Ju äldre man blir, desto mer får man tänka på vad man stoppar i sig. Jag har väl egentligen inte lärt mig det förrän under förra året. Jag har letat efter en väg att gå från att jag kom hem (2007). Jag har pendlat upp och ner i vikt. När jag varit skadad har det blivit lite för mycket av det goda. Det funkade när man var 22 men inte nu, säger ”Tobbe” som fyller 30 om en dryg månad.

Grönsaker och dipp

Vad konkret har du ändrat på?

– I stället för chips och cola på kvällarna käkar jag grönsaker med dipp och dricker sodastreamat vatten. Sådana saker.

Årets januariturné slutade med två svenska segrar och 7–0 i målskillnad. Framför allt de unga spelarna har imponerat på ”veteranen” Hysén.

– Jag vet själv hur det var när man var ung. Det var lätt att spänna sig. Men de här kaxiga kidsen verkar inte ha det problemet. Det är jättekul att lära känna alla och träna och spela med dem. Synd att vi inte kan spela med det här laget i allsvenskan, säger Tobias Hysén som med sina två mål i går totalt har gjort sju i landslaget – lika många som pappa Glenn.

– Jag kommer väl gå förbi honom. Förhoppningsvis, säger ”Tobbe” och flinar.