Klart: De ska bilda Sveriges nya mittlås

Foto: BILDBYRÅN
Här är spelarna som ska täppa till bakåt i VM-kvalet, Jonas Olsson och Andreas Granqvist.
FOTBOLL

Nu börjar tiden efter Olof Mellberg.

Då är Erik Hamrén tydlig vilka han tänker satsa på som mittbackspar under VM-kvalet:

– I första hand Andreas Granqvist och Jonas Olsson, säger förbundskaptenen.

Trots en stark EM-turneringen valde Olof Mellberg att avsluta den tolv år långa och framgångsrika landslagskarriären.

Beslutet har inte ändrats över semestern.

– Jag hade önskat att Olof spelat ett tag till, jag tycker det är synd att han slutar med tanke på hur han såg ut i EM. Men det tillhör fotbollen att spelare slutar.

Är du orolig över det?

– Man kan inte vara orolig. Vi visade under EM-kvalet, frånsett mot Holland, att vi klarar att vinna matcher även utan Olof Mellberg, säger Erik Hamrén.

Truppen som träningsspelar mot Brasilien på onsdag innehåller tre mittbackar: Andreas Granqvist, 27, Jonas Olsson, 29, och Mikael Antonsson, 31. Hamrén har redan bestämt sig hur han tänker kring tiden efter Mellberg – den tillhör Granqvist/Olsson.

– Det är de två man ser i första hand. Det är också de två jag tänker satsa på i Brasilien-matchen. De har spelat ihop en gång under mig, Vitryssland borta. De har också spelat ihop i U21-landslaget för många år sedan, säger Hamrén.

Får ta större ansvar

Jonas Olsson, som gjorde landslagsdebut vid 27 års ålder, är redo för att ta ett större ansvar i blågult.

– Jag har en ambition om att ha en tydligare roll i laget jämfört med tidigare och hoppas kunna kliva fram på allvar för att spela till mig en plats. Det finns ett tomrum att fylla efter Olof och Daniel (Majstorovic), säger West Bromwich-backen som inte ser han och Granqvists relativa orutin som ett problem.

– Vi har visserligen bara spelat ihop som mittbackar i en landskamp, men vi känner varandra utan och innan sen U21-tiden.

Sverige har en lång tradition av klassiska mittbackspar som Glenn Hysén/Peter Larsson, Patrik Andersson/Joachim Björklund, samt Olof Mellberg tillsammans med en rad spelare. Återstår att se om Andreas Granqvist och Jonas Olsson kan föra traditionen vidare.

”Många unga på gång”

Om inte hoppas förbundskaptenen på exempelvis Mattias Bjärsmyr, 26, och Rasmus Bengtsson, 26, som gjorde en stark U21-turnering 2009.

– Vi har många yngre som är på gång som jag hoppas ska ta stegen och konkurrera, exempelvis de som var bra under vårt U21-EM och så vidare. Vi har några riktigt spännande där också, säger Erik Hamrén.

Även förre Örebro-spelaren Michael Almebäck, 22, i dag i Club Brügge, ses som ett intressant framtidsnamn.

ARTIKELN HANDLAR OM