Därför vågar han inte uttala sig om Zlatan

Hamrén skräck: En ny groda

FOTBOLL

Sveriges förbundskapten Erik Hamrén vågar inte uttala sig om Zlatan längre.

Anledningen?

Skulle han säga något fel blir det för stora rubriker i internationella medier.

– Jag har inte fått munkavle, jag vill visa spelarna respekt, säger Hamrén.

I går presenterades VM-kvaltruppen inför mötet med Kazakstan och lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic var ett givet namn i truppen.

– Jag har pratat med Zlatan och han är väldigt positiv till landskampen. Så länge det inte förvärras med foten eller blir någon ny skada känner inte jag någon oro, sa Erik Hamrén.

”Blir uppförstorat”

Men på presskonferensens kanske enklaste fråga levererade Hamrén det mest oväntade svaret.

Hur ser du på Zlatans start i PSG?

– Ja det har jag som alltid inga kommentarer på.

Jag förstod inte riktigt, ­Erik. Du vill inte prata om hur Zlatan har presterat i PSG?

– Nej.

Varför inte?

– Det är en stor spelare och allt som sägs här blir uppförstorat i medierna i de länderna där han är och inte bara där. Med respekt för honom gör jag inte det, man lär sig av saker man gör under resans gång.

”Tar det med honom”

Ditt beslut eller har du fått munkavle av Zlatan?

– (skratt) Ingen munkavle. Jag lär mig fortfarande rätt så mycket och jag vill verkligen visa spelarna respekt. Minsta lilla ord jag skulle säga fel vad gäller Zlatan så blir det jätterubriker här, men ännu större i de länderna han är. Därför undviker jag det. Vad jag tycker om Zlatan tar jag med honom.

Du vill inte säga något om hans form, han säger själv att den är ”så där”?

– Ja, då ska du nog lita mer på honom än på mig. Men som jag sa, han var väldigt positiv att komma till landslaget och då känner jag mig trygg, säger Hamrén.

FAKTA

NÅGRA KLASSISKA HAMRÉN-GRODOR

På sin första presskonferens som förbundskapten meddelade Hamrén att Zlatan var osäker på landslagsframtiden:

– Oavsett om man spelar i landslag eller ett klubblag så för mig som tränare är det viktigaste att man har motivation. Jag brukar använda ett citat som heter att ”du kan leda en häst till vatten, men dricka måste han göra själv”, sa Hamrén.

På sportbladet.se fanns senare ett webbtv-inslag med rubriken: ”Här ­jämför han Zlatan med en häst”.

Efter Sebastian Erikssons ­insats i träningslandskampen ­mellan Sverige­ och Ukraina våren 2011 ­konstaterade förbundskaptenen:

– Som tränare får man ­ståfräs……..nä, ståpäls heter det, när man ser Sebastian ­Eriksson från långsidan. Det är en vinnarskalle, då får man ståpäls.

När Hamrén presenterade EM-truppen utsåg han oväntat Olof Mellberg – inte Zlatan Ibrahimovic – till Sveriges bästa fotbollsspelare, trots Zlatans ­fem raka guldbollar:

– I mina ögon är Olof Sveriges bäste fotbollsspelare och har varit det i många år.

Några dagar senare korrigerade Hamrén ­uttalandet, han hade läst fel i manuset och menade egentligen att Mellberg var Sveriges bästa försvarsspelare.

Efter att Sverige åkt ut ur EM fick Erik Hamrén frågan av en engelsk journalist vad han tror om Englands chanser och vad han tycker om deras förbundskapten Roy Hodgson?

– I like Roy. Very much. I…vad ­heter det…hold on them. Wish them luck. Let them win the whole shit.

På gårdagens presskonferens, när Hamrén läste upp ­truppen, fick han plötsligt problem:

– Emir Bajrami, Monaco…Albin ­Ekdal…vad säger man…kall-gari? Det där har jag aldrig lärt mig. Ka-gli-a-ri eller kall-gari. Ja ja, Rasmus Elm, Moskva…

Albin Ekdal spelar i Cagliari som uttalas kall-jari.