”Ingen anledning att kritisera”

Hamrén efter föregångarens uttalande

FOTBOLL

Erik Hamréns jämförelser med Lars Lagerbäcks landslag i det omtalade brandtalet fick stor uppmärksamhet.

Samtidigt har Roland Andersson ifrågasatt fotbollsledare med ”fysio­loger och dietister och annan skit”.

– Det finns ingen anledning att hålla på att kritisera varandra, säger nu Hamrén.

Erik Hamrén inledde presskonferensen när VM-kvaltruppen till matcherna mot Färöarna och Tyskland togs ut med ett brandtal till det svenska folket. Trots tydliga uttalanden om att ”vi gör fler mål nu” tillbakavisar förbundskaptenen att det handlade om kritik mot föregångaren Lars Lagerbäck.

”Vill inte jämföra”

– Absolut inte. Jag har sagt sedan dag ett att jag inte vill jämföra eller ha synpunkter på mina föregångare. Jag ville bara få fram att tar man fram statistik på saker vi gjort sämre kanske man ska ta med statistik på det vi gjort bättre också så man får helheten i det hela. Det var inte med inriktning mot tidigare förbundskaptener, absolut inte, säger Hamrén.

Varför tyckte du att du hade ett behov av att få fram att ni gjort fler mål?

– Jag tycker att om man tar fram statistik på det vi gjort sämre kanske man ska ta fram statistik på det vi gjort bättre också. Men det var inte grundat på föregångarna.

”Fick ett sms från Roland”

Hamrén själv har också fått vad många tolkade som en passning från Lars Lagerbäcks högra hand Roland Andersson i tidningen Offside.

– Folk tror att det finns magi i fotboll nuförtiden. Men det finns ingen magi. Det du gör i veckorna, två tim­mar varje dag, det är det som räknas. Coach­ning, det handlar inte om smarta byten, sån skit. Inte om att läsa en dikt av Karin Boye i halvtid. Man kan inte ringa något medium. Risken i dagens läge är att folk inte tror på träningsbiten längre. Det är en massa fysio­loger och dietister och annan skit som vill ta tid, men särskilt i ett landslag när man har begränsat med tid handlar det om att sätta ett sätt att spela. Upp med en backlinje och gör realistiska övningar! Automatisera! Koordinera! Är de vana vid andra spelsätt så gäller det att hjärntvätta dem bort från det! Sätta sig på spelarna, sade Andersson enligt Fotbollskanalen.

Ett av Hamréns första initiativ som förbundskapten var att anlita kostrådgivaren Henning Svendsen. Förbundskaptenen tolkar ändå inte Anderssons uttalande som kritik.

– Jag fick ett sms från Roland som förklarade hur det var. Det var inte alls hans mening att kritisera mig utan han menade mer generellt mot klubbar och spelare. Jag tror att vi är rätt lika Lasse, Roland och jag. Det finns ingen anledning att hålla på att kritisera varandra. Vad jag förstår var intervjun gjord långt innan (Hamréns brandtal) också.