”Var den häftigaste matchen jag spelat”

Landslagsmannen om okända jättederbyt

FOTBOLL

66 452 personer på läktarna och en tifo-uppvisning värdig en europeisk stormatch.

Det fick Adam Johansson uppleva i ett för svenskar nog okänt jättederby.

– Det här var en av anledningarna till att jag gick hit, säger Johansson.

Adam Johansson är en av landslagets största doldisar. Proffslivet i USA har gjort att 29-åringen förvunnit från många svenska fans fotbollsradar. Men glöm att ytterbacken huserar i någon gärdsgårdsserie för det.

”Var fantastiskt”

Seattle Sounders publiksnitt på omkring 45 000 åskådare gör dem bättre än lag som Chelsea, Juventus, Liverpool och Inter. I helgen small det också rejält i derbyt mot Portland Timbers.

– Det var fantastiskt. 66 000 på läktarna, vi vann 3-0 och spelade bra. Det var en upplevelse, säger Adam Johansson.

Var det den häftigaste match du spelat?

– Ja, det var det. Det var också en viktig match för oss och vi behövde verkligen vinna. Vi satsar på att komma tvåa i ligan för att få ett bättre utgångsläge i slutspelet. Sedan med tifo och allt var det nog den häftigaste. Men det var häftigt när vi mötte LA (Galaxy) också.

”Som en match på Old Trafford”

Lagkamraten Eddie Johnson, med ett förlutet i Premier League, beskrev drabbningen ”som en bortamatch på Old Trafford, som att spela inför 110 000 åskådare på Azteca”, som Erik Niva skrivit om i sin blogg.

– Jaså, det får stå för honom. Det var jättehäftigt men på något sätt blir man också van vid det. Vi har 40 000 på varje match och det blir lite, jag ska inte säga slentrian, men det är klart att man vänjer sig.

Tror du folk här hemma förstår hur stor er klubb är?

– Nej, det tror jag inte. Skulle folk få frågan hur många de tror att vi har på läktarna tror jag inte de skulle säga 40 000. Det är ett jävla intresse kring laget och det är jättekul. Det var också en av anledningarna att jag gick dit.

På onsdagen fick Johansson nöja sig med en handfull åskådare när landslaget tränade på Karlberg. 29-åringen räknar inte heller med något spel mot Färöarna på fredag.

– Jag känner mig som andravalet just nu. De vann sist så det är inte så konstigt.

Sverige möter Färöarna borta på fredag den 12:e (sänds i TV4) och Tyskland i Berlin nästa tisdag den 16:e (sänds i Kanal 5).