”Doktorn har en bra väska med grejer...”

Mardrömsskadan: Lös flisa i ena, vätska i andra och förslitningsskada i tredje tån

FOTBOLL

Johan Elmander är redo för spel mot Tyskland – men är långt ifrån hundra procent.

På söndagen testade 31-åringen sin blåslagna högerfot.

– På tredje tån har jag brottet, på fjärde en förslitningsskada på ena senan och sedan ligger det vätska i tvåan, säger Elmander.

Foto: Scanpix
Den 15 september tvingades Johan Elmander avbryta en ligamatch på grund av en ond fot.

Johan Elmander stod över matchen mot Färöarna för att vila sin skadade fot. Enligt Erik Hamrén hade 31-åringen kunnat spela men förbundskaptenen valde att vila Elmander med sikte på tisdagens match mot Tyskland.

Skador på tre olika tår

– Jag är absolut inte hundra procent utan det ömmar fortfarande. Men jag har tränat med boll i två dagar och i dag ska jag träna med laget för första gången och trycka på lite mer. Sedan får vi se, säger Elmander.

Fotproblemen har förföljt anfallaren sedan innan sommarens EM-turnering. Men det handlar inte bara om en skada.

– Vi gjorde en röntgen i måndags-tisdags och det ser okej ut. Den lilla flisan jag hade i benet har växt ihop på ett ställe men inte på det andra så den ligger och klämmer lite. Men på de fyra tårna (bortsett från stortån) har jag brottet på trean, på fyran har jag en förslitningsskada på ena senan och det ligger vätska i tvåan. Vätskan gör att det blir mer smärta också. Men de säger att det bara ska vara att köra. Att jag ska dricka mycket mjölk och äta mycket lax så skelettet ska växa ihop.

”Bättre med länge vila”

Elmander har behandlats med ström och massage under veckan. Nu hoppas 31-åringen att smärtan inte ska bli värre och därmed stoppar honom från mötet med Tyskland.

– Jag vet att smärtan jag har nu kommer ligga kvar ett tag men det är en stor skillnad på smärtan nu och den för 14 dagar sedan. Svaret jag vill ha nu är att det inte blir värre.

Elmander är beredd att spela på smärtstillande men säger själv att det finns gränser. Blir påfrestningen för stor är 31-åringen beredd att stryka sig från VM-kvalet för ett länge avbrott från fotbollen.

– Jag tror att doktorn har en bra väska med olika grejer han kan plocka fram i så fall. Det finns sprutor och sånt men jag vill inte heller ta för mycket sprutor. Då kanske det är bättre att få en längre vila också. Då får man bita i det sura äpplet helt enkelt.